Pekárenské společnosti Penam se v minulém roce dařilo

Společnost Penam patří k předním pekárenským výrobcům ve střední Evropě a na trhu působí od roku 2000. Za víc než dvacet let své existence rozšířila svou působnost kromě České republiky i na slovenský a maďarský trh. Na svých stránkách společnost Penam uvádí, že zaměstnává víc než dva tisíce lidí a je tak významným zaměstnavatelem v mnoha regionech.

Od ztráty k zisku

V roce 2019 zaznamenala pekárenská společnost ztrátu v hodnotě 94 milionů korun, která však byla způsobena tvorbou opravné účetní položky na finanční investici v zahraničí. I přes výraznou ztrátu se společnosti dle mluvčího Karla Hanzelky vedlo dobře. V loňském roce se Penamu podařilo ztrátu překonat a dosáhla zisku ve výši 155 milionů korun, přičemž tržby společnosti vzrostly o víc než šest procent. V dalších letech společnost plánuje i nadále investovat do modernizace a zefektivnění výroby.

Pochybnosti ohledně dotací

Radost z úspěchu společnosti Penam, která je součástí koncernu Agrofert, kazí v poslední době snad jen fakt, že je často zmiňována v souvislosti s nechvalně známou kauzou ohledně dotací na inovativní linku na toustový chléb. Evropská komise definitivně odmítla žádanou dotaci proplatit a odůvodnila to nejen střetem zájmů premiéra Andreje Babiše, ale i tvrzením, že v případě zmíněné inovativní linky nejde o žádnou inovaci, jelikož stejná linka je již v provozu v sesterském závodě v německém Liekenu. Evropská komise nehodlá od svého postoje upustit a nechala si vyhotovit znalecké posudky, které její stanovisko podporují. Dotace již však byla takzvaně předfinancována ze státního rozpočtu a nyní se vedou spory o to, kdo tedy finanční zátěž ponese, když EU dala ruce pryč. Na výsledek si ovšem budeme muset nějakou tu dobu počkat.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info