Statistici zveřejní data o sklizni, podle MZe je stále opožděná

Statistici dnes zveřejní odhady sklizně na základě červencových údajů. Podle prvních odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil na začátku července, bude letošní sklizeň základních obilovin o 7,1 procenta nižší než loni a bude činit 6,767 milionu tun. Hektarový výnos má meziročně klesnout o šest procent.

Ministerstvo zemědělství každý týden zveřejňuje údaje o sklizni. V půlce července uvedlo, že letošní žně jsou nebývale pomalé kvůli opožděné vegetaci. Zpoždění pokračuje i nadále. "Oproti roku 2020 je sklizeň s velkým rozdílem opožděna, kdy byla touto dobou za polovinou (sklizeno 55,8 procenta obilovin a 83,5 procenta řepky). Ještě více zaostává za rokem 2019, kdy sklizeň byla téměř ukončena (bylo sklizeno 79,2 procenta obilovin a 97,5 procenta řepky)," informoval v tomto týdnu úřad.

Nyní je podle něj sklizeno 30,2 procenta ploch základních obilovin a 62,5 procenta řepky. Pod střechou tak je zatím 2,4 milionu tun obilovin s průměrným výnosem 6,47 tun na hektar a 659.000 tun řepky s průměrným výnosem 3,08 tuny na hektar.

Nejčastěji pěstovanou plodinou na českých polích je i letos ozimá pšenice, která zabírá více než čtvrtinu celkové osevní plochy. Statistici přesto podle prvních odhadů čekají, že její sklizeň klesne o 13 procent na 4,171 milionu tun. Důvodem je snížení osevní plochy zhruba o osm procent a nižší hektarový výnos.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info