Souhrn událostí uplynulého dne – 25.8. 2021

Zemědělcům stále zbývá sklidit skoro čtvrtina polí s obilím

Zemědělcům stále zbývá sklidit téměř čtvrtina polí s obilím. Posekáno je 76,2 procenta ploch. Včera to v komentáři ke sklizni uvedlo ministerstvo zemědělství. Loni zbývala touto dobou necelá desetina ploch. Do závěru vstupuje sklizeň řepky, které je už posekáno 95,6 procenta s průměrným výnosem 3,11 tuny na hektar.

Západní Evropa bude čelit extrémním srážkám. Změny klimatu přinesou častější povodně

Změny klimatu činí až devětkrát pravděpodobnějšími extrémní srážky podobné těm, které v červenci vedly k záplavám v Německu, Belgii, Nizozemsku a Lucembursku. Ve studii, která se zaměřila na souvislost mezi změnami klimatu a záplavami, to uvedl mezinárodní tým klimatologů.

Málo střílí a ještě přikrmují. Myslivci jsou kvůli přezvěření terčem kritiky

Lesní zvěře je neúnosně moc, hrozí nevratné poškození cenných přírodních biotopů, varuje Česká botanická společnost. Situace je dramatická ve velké části republiky včetně populární Pálavy na Mikulovsku. „Dnes je stav obor bohužel horší než na konci normalizace,“ tvrdí Jiří Danihelka, botanik správy zdejší CHKO.

Může výchova ovlivnit budoucnost dubových porostů?

Jaké domácí stromy mají perspektivu hrát významnou roli v dřevinné skladbě našich lesů příštích sto let? Vědci se domnívají, že mezi ně rozhodně patří duby a rozšiřují jejich výzkum o další aspekty. Dub se ukazuje jako jedna z dřevin, která poměrně příznivě snáší dopady klimatické změny v porovnání s ostatními dřevinami.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info