Výhody precizního zemědělství oceňuje i největší producent biomléka v Česku

Farma Otročín, jeden z největších producentů biomléka v Česku, navázal spolupráci s brněnskou technologickou společností CleverFarm. Jejím výsledkem je pokrytí 1700 hektarů zemědělské půdy chytrými technologiemi precizního obhospodařování půdy. Otročín se zařadil mezi další progresivní vlaštovky v Česku, které si uvědomují budoucí význam udržitelnosti nejenom v rámci zemědělství 4.0.

“Jako ryze ekologická farma dbáme na co nejvyšší ohleduplnost k životnímu prostředí. Chytré zemědělství nám dává kvalitní přehled o aktuální vyživenosti půdy, díky čemuž můžeme výrazně snížit vstupní náklady. Technologie nám vlastně říká, kdy, kde a v jaké intenzitě aplikovat hnojiva. A to je něco, co jsme mohli předtím předvídat jen s velkými obtížemi. Nechceme jen rutinně vylévat kejdu po poli, ale mít dokonalý přehled o tom, kolik je jí potřeba. To ve finále povede k největší užitkovosti na poli i ve stáji,” říká ředitel farmy Richard Tintěra.

Technologie k variabilnímu hnojení půdy dodala Otročínu, společně s meteostanicemi, halovými senzory a systémem pro správu pozemků CleverAsset, brněnská společnost CleverFarm. Farma, která ročně vyprodukuje 4 miliony litrů biomléka pro západočeskou Hollandiu, má díky tomu potenciál udržet se i do budoucna na špičce ve svém oboru. Do karet jí hraje kromě moderního přístupu i průměrný věk zaměstnanců, který se momentálně pohybuje kolem 31 let. Otročín se díky tomu stal nejprogresivnější bio farmou v Česku, do budoucna chce toto prvenství získat i v celoevropském měřítku.

“Zjistil jsem, že se usilovně zbavujeme kejdy, ale vlastně nevíme, kolik živin na hektar je reálně potřeba. Často jsme hnojili i zbytečně moc. Proto jsme si prošli několika úrovněmi, které nám na tuto otázku daly dobrou odpověď. A to nás dovedlo k myšlence, že chceme  jít ještě o úroveň výš a hnojivo dávkovat variabilně. Ve spolupráci s CleverFarm jsme totiž zjistili, že naše pole jsou vysoce nehomogenní a variabilní aplikace hnojiv a případně i osiva dává veliký smysl,” dodává Tintěra.

Obrat CleverFarm za minulý rok dosáhl 15,8 milionu korun a meziročně společnost roste zhruba o 85 procent. Ač je zatím podle výkazů účetně v minusu, tržby firmy jsou aktuálně zhruba na 17 milionech korun a cílem je dostat se pro letošek na 31 milionů. Krátce po založení navíc do firmy vstoupila investiční společnost Natland, která do ní vložila 3 miliony eur.

Precizní zemědělství pomáhá především ušetřit

CleverFarm se v rámci precizního zemědělství soustředí primárně na určení variability pozemků, a to pomocí dat ze satelitních družic. Prvním typem je zjištění růstového potenciálu, určeného pro var setí a bilanční podzimní hnojení. Následuje monitoring biofyzikálních parametrů v plodinách, typicky indexu listové plochy, obsahu chlorofylu a obsahu vody.

“Největším benefitem precizního zemědělství je především úspora. Množství vody, hnojiv a osiva jsme dokázali takto snížit až o padesát procent, úroda přitom zůstává stejná nebo vyšší. Chytré technologie řeknou zemědělcům to, kolik živin je potřeba aplikovat na hektar půdy. Na základě toho lze homogenizovat pole tak, aby byla výnosnost ve všech zónách stejná. Zemědělcům nabízíme příležitost k tomu, aby ušetřili finance a ulevili životnímu prostředí. Což je velmi aktuální téma, které bude s postupem času nabývat na významu,” dodává ředitel CleverFarm Vojtěch Malina.

Součástí otročínského ekosystému jsou i chytré meteostanice, které zemědělcům poskytují okamžitý přehled nad aktuálním počasím. Skladové senzory naopak chrání sklizeň před případnými škůdci a chorobami. Vše je spojeno v jedné chytré aplikaci CleverFarm, která poskytuje potřebné informace v reálném čase.

“Investice do budoucnosti se nám rozhodně vyplatila. Všichni mají přehled o tom, co se na farmě momentálně děje a díky kvalitnímu zaškolení i zákaznickému servisu je systém uživatelsky velmi přívětivý. To nám pomáhá razit pravidlo, že jsme odborníky v tom, co děláme. A takto máme jistotu, že to tak zůstane i v následujících letech,” uzavírá Richard Tintěra.

Precizní zemědělství od CleverFarm obsahuje kompletní uživatelský servis. Především se jedná o počáteční konzultaci, školení v aplikaci i ukázku, jak vytvořit variabilní mapy.  Součástí služeb je i kontrola technické vybavenosti, kompatibility techniky pro variabilní aplikace i zaškolení pro nahrávání podkladových map.

Video posílám zde - pro potřebu nahrání na Váš web dejte prosím vědět, pošleme samotné video.

Kontakt pro média:

Adam Severa

Marketingový manažer, CleverFarm, a.s.

E-mail: adam.severa@cleverfarm.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info