Cirkulární pečení se stává novodobým trendem
31.08.2021 | pekarske-technologie.cz
V dnešní době se z důvodu mizejících zdrojů klade čím dál tím větší důraz na udržitelnost a ekologii. Mnohým firmám se zalíbil princip cirkulární ekonomiky, která využívá koloběhu zdrojů a jejich maximálního zpracování. Co je pro jednoho odpad může být pro jiného zajímavou surovinou a dokonce přinést zisky. Nový trend se nevyhnul ani pekařskému průmyslu.
Jaké cirkulární produkty jsou k dostání na českém trhu?Průkopníkem cirkulárního pečení a udržitelnosti je biopekárna Zemanka, která v současnosti spolupracuje s několika firmami, kterým pomáhá využít odpad z jejich produkce.
- Ve spolupráci s mezinárodním řetězcem IKEA recykluje kávovou sedlinu, kterou vyprodukují české kavárny a restaurace IKEA. Samozřejmě se nepodaří použít veškerý materiál, ale jen část, jelikož zákazníci tohoto nábytkářského řetězce vyprodukují i 8 tun kávové sedliny ročně. Celý proces podléhá přísným hygienickým opatřením. Upečené kávové sušenky putují zpět a zákazníci je tak mohou zakoupit výhradně v prodejnách IKEA.
- S firmou UGO zase Zemanka spolupracuje na výrobě ovocných sušenek s názvem Dužinky, pro jejichž výrobu využívá vylisované ovoce a zeleninu. Ročně takto recyklují až 1 800 kilogramů zbytkového materiálu. Sušenky nabízí firma UGO a míří i do marketů, drogerií a dalších prodejen.
- Plzeňský prazdroj taktéž oslovil Zemanku a nyní společně vyrábí Pivovarské krekry, které obsahují mláto vznikající při výrobě piva. Krekry jsou zatím k dostání pouze na internetu, ale v budoucnu je zákazníci zakoupí i v kamenných prodejnách.
Cirkulární pečení si však své příznivce našlo i mezi vinaři. Víno Sýkora uvedlo na trh sušenky z pokrutiny, což je odpad vzniklý po lisování hroznových pecek. Z pokrutiny se umele mouka, která je nejen recyklovaná, ale i bezlepková a zdravá. Sušenky jsou k dostání na internetu.
Nechme se překvapit, kdo další se k tomuto trendu přidá!
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)