Souhrn událostí uplynulého dne – 30.8. 2021

Geneticky modifikované plodiny mají podle stran zemědělský potenciál

Geneticky modifikované plodiny (GMO) mají v pěstování velký potenciál. Dnes se tom shodla většina stranických odborníků na zemědělství v předvolební diskusi na agrosalonu Země živitelka. V Evropské unii je používání geneticky upravených plodin značně omezené, většina schválených se používá ke krmení hospodářských zvířat.

Z polí jsou močály. Čtvrtinu obilí zemědělci nesklidili, olej a pivo zdraží

Zatímco v minulých letech si zemědělci v době žní stěžovali obvykle na velké sucho, tentokrát je sužuje přesně opačné trápení. Velké deště před týdnem zastavily sklizeň třeba v ZOD Borovany na Českobudějovicku. Za jediný den jim tam napršelo 55 milimetrů vody, takže jejich těžké stroje na místní jílovitou půdu vůbec nemohly vyjet.

Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity.

V EU začaly platit nové limity pro koncentraci olova v potravinách

V Evropské unii dnes začaly platit nové limity pro koncentraci olova v některých potravinách. Přísnějí maximální povolené hodnoty tohoto těžkého kovu se týkají například kojeneckých výživ, koření, vín či soli. Opatření je součástí nové unijní strategie boje proti rakovině, informovala agentura DPA.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info