Plzeňské pivo bude dražší. V restauraci si připlatíme asi tři procenta

Plzeňský Prazdroj zvýší ceny svých produktů v průměru o tři procenta. Poprvé po třech letech zdraží i čepovaná piva.

Plzeňský Prazdroj zdraží od 1. října cenu piva v průměru o tři procenta. Změny se dotknou většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr.

Pivovar se v posledním roce potýkal s omezeními provozu hospod a restaurací, ve kterých se za normálních okolností vyčepují v průměru čtyři z deseti vypitých piv Prazdroje, zbytek se prodá v obchodech.

„Přesto i letos pokračuje Prazdroj v investicích do výroby v celkové výši jedné miliardy korun, dokončil novou varnu v Nošovicích, rozšiřuje skladovací prostory v Plzni a navyšuje varní kapacitu v Popovicích. Po celou dobu trvání pandemie klade hlavní důraz na bezpečnost svých zaměstnanců a zachoval plnou zaměstnanost,“ uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.

Cenu čepovaných piv zdražil Prazdroj poprvé od roku 2018. Po celou tuto dobu, kdy inflace kumulovaně přesáhla osm procent (loni činila 3,2 procenta), držel ceny na stejné úrovni, aby se sektor hospod a restaurací dokázal vyrovnat se všemi změnami, které ho postihly. Podle Kováře šlo o důsledky zavedení regulací, jako například EET, zákaz kouření a v posledním roce i dopady covidové pandemie.

„V celém jejím průběhu Prazdroj výrazně pomáhal restauracím a do jejich podpory investoval přes půl miliardy korun. Ať již v podobě bezplatné výměny prošlého piva, odložení plateb hostinským, investic do předzahrádek a vybavení a distribuce „odnosek“ na čepované pivo s sebou,“ dodal Kovář.

Naposledy Prazdroj upravoval ceník k 1. říjnu loňského roku. Zvyšoval ceny pouze u některých balených piv, zejména ležáků a prémiových piv. V průměru šlo o zvýšení o 3,6 procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info