Pomník obětem „Akce Kulak“ připomene temné období naší historie

Před sedmdesáti lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. Šlo o „Akci Kulak“, jež měla v rámci násilné kolektivizace venkova zlikvidovat soukromé zemědělství u nás. K připomenutí tohoto bezpráví naší nedávné minulosti se Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímiž členy jsou většinou potomci perzekvovaných sedláků, rozhodla vybudovat pomník obětem této tragické doby. Bude slavnostně odhalen v pátek 17. září 2021 v 10.30 hodin na úpatí hory Říp. Akce se zúčastní předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil a řada dalších představitelů společenského a politického života v naší zemi.

Násilná kolektivizace venkova se nesla v atmosféře politického zastrašování, kdy byla sedlákům zabavována a vyvlastňována půda, zvířata, strojový park i nemovitý majetek. Dětem ze selských rodin bylo znemožňováno studium, jejich rodiče mnohdy přišli o všechno včetně svobody a občanských práv, otcové putovali do žalářů či uranových dolů, řadu z nich to stálo i život.  „Akce Kulak“ konkrétně znamenala, že tisíce příslušníků selských rodin musely ze dne na den opustit své statky. Jejich vystěhování probíhalo zejména do pohraničních oblastí, zároveň jim byl zakazován pobyt v místě bývalého bydliště.

Tisíce zničených životů a lidských tragédií, rozvrácení venkova, rozsáhlé sociální a hospodářské dopady - to jsou důsledky tohoto temného období naší historie. Mnozí lidé zapomínají na dobu před rokem 1989. Snad tedy pomník přispěje v současné celospolečenské náladě a politické situaci k tomu, aby zločiny komunismu nebyly nejen zpochybňovány, ale zejména v jakékoli podobě opakovány. 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info