Českou biopotravinou roku 2021 je tvaroh z Javorníků

V soutěži o nejlepší českou biopotravinu je rozhodnuto. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné produkty patří cibulové chutney, jehněčí steak nebo jablečný mošt. Překvapila steaková masa. O titul v jubilejním dvacátém ročníku bojovalo 123 biopotravin a biovín. Akci pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

 

Absolutním vítězem se stal tradiční mléčný výrobek

V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí prudukty odborná porota. Ta letošní měla 18 členů a volila nejlepší produkty v pěti různých kategoriích a také vybírala celkového vítěze. Tím se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, který současně zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. Na český trh jej ekofarma dodává od roku 2015. „Než se dostane k zákazníkům, trvá jeho výroba kolem 24 hodin. Zákazníci ho seženou v obchodech ve Zlínském kraji, ale například i v Praze nebo v e-shopu,“ prozrazuje Marta Buzašová, vedoucí mlékárny Ekofarmy Javorník. A jak jej mají zákazníci nejraději? „Našlehaný s mlékem a cukrem jako tvarohový krém. A pak také do šlehaných tvarohových dezertů, do pomazánek a na pečení zákusků a koláčů,“ usmívá se paní Buzašová, pro kterou znamená získání titulu Česká biopotravina roku ocenění dlouhodobé práce a dobrý signál do budoucna.

„Bio tvaroh vyhrál bezpochyby nejen díky své dokonalé chuti, která je opravdu jemná a lahodná, ale důležitým kritériem byl rozhodně i způsob balení v recyklovatelném obalu, který se k bioprodukci prostě skvěle hodí. Dříve farma dávala tvaroh do plastové krabičky. Až v poslední době přešla na nový, papírový obal, což celkovému hodnocení marketingového konceptu, vzhledu a obalu výrobku ze strany poroty velmi prospělo,“ uvedla k vítěznému produktu Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje.

 

Zazářil jehněčí steak, cibulové chutney i jablečný mošt

V dalších kategoríích v soutěži Česká biopotravina roku 2021 zvítězil Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky, a to v kategorii Biopotraviny rostlinného původu, Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji, které bojovalo v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biovíno pak vyhrál Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2019 z Vinařství Barabáš a nejmladší kategorii Steakových mas ovládl Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov.

 

Překvapila steaková masa

Právě steaková masa byla pro organizátory soutěže velkým překvapením. „Letošní steaky byly neskutečné. Celá tato kategorie se velmi rozrostla a nabídka je v tuzemsku přímo úchvatná. Zejména u T-bone steaků mě ohromila nejenom kvalita, ale i množství farem, které je začaly nabízet. A k vítěznému jehněčímu steaku prostě není co dodat. To je prostě úžasný zážitek,“ říká Kateřina Urbánková.

 

Dvacetiletý milník v historii soutěže

Od roku 2002 byly oceněny desítky biopotravin. Klání o nejlepší biopotravinu roku přitom prošlo stejně velkým vývojem, jako samotné ekologické zemědělství v Česku. „Od začátku soutěže se samozřejmě mnohé změnilo. Především došlo ke změně kategorií, které dnes plně korespondují s rozšířením sortimentu biopotravin nabízených na tuzemském trhu, a stabilně se také zvyšuje množství přihlášených výrobků. Několikrát se také obměnila porota a její koncept fungování, kdy se snažíme, aby v ní byli jak zástupci médií a spotřebitelů, tak odborníci na biopotraviny jako takové. Letos jsme se například zaměřili na sociální přesah jednotlivých přihlášených výrobků a už nyní víme, že chystáme i velké novinky do nové dekády, tedy od 21. ročníku,“ komentuje vývoj soutěže Urbánková.

A předseda poroty Pavel Maurer k tomu dodává: „Za těch dvacet let, co zasedá naše porota, se toho hodně stalo. Veřejnost pochopila, že BIO není “jen zrní a rakytníková šťáva pro ulítlé vegetariány”, ale také skvělý biolovečák, sýry, mošty, biosteaky, biovíno, že je to celosvětový trend respektující naše zdraví a udržitelný rozvoj celé planety. Za dvacet let se též vytříbily názory naší poroty, významně se zprofesionalizovala a získává stále větší respekt mezi bioproducenty. A o to nám vždy šlo.”

 

Co přináší ocenění Česká biopotravina roku?

Úspěch v soutěži Česká biopotravina roku znamená pro všechny oceněné producenty důležitou zpětnou vazbu a mediální zájem. A nejen to – vítězné biopotraviny jsou prezentovány na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Na jaře příštího roku tak budou moci “náš” bio tvaroh z Javorníku ochutnat návštěvníci Biofachu – největšího světového veletrhu biopotravin na světě. U nás pak všechny oceněné biopotraviny lidé ochutnají nebo koupí například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se uskuteční 25. září v Mikulově.

Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod  záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanicy.

 

Kontakt:

Andrea Saláková

PR manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

pr@pro-bio.cz

+420 775301855

http://www.pro-bio.cz 

 

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství.

Hlavním posláním svazu je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců, členů Svazu PRO-BIO, kteří tento obor v ČR rozvíjejí a prosazují již od roku 1990.

 

Soutěž Česká biopotravina je kláním s dlouholetou tradicí. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž se koná od roku 2002. Více o soutěži na www.ceskabiopotravina.cz.

 

 

PŘEHLED VŠECH VÍTĚZŮ SOUTĚŽE ČESKÁ BIOPOTRAVINA 2021

 

Celkový vítěz:

BIO - tvaroh z Ekofarmy Javorník

 

Kategorie Biopotraviny živočišného původu:

BIO - tvaroh z Ekofarmy Javorník

 

Kategorie Biopotraviny rostlinného původu:

Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky

 

Kategorie Steaková masa

Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov s.r.o.

 

Kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky

Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov

 

Kategorie Biovíno

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2019 z Vinařství Barabáš

 

Partneři soutěže:

BIOFACH (PROveletrhy s.r.o.)

KEZ, o.p.s.

Mediální partneři: Zboží&Prodej, RetailNews, elektronický měsíčník BIO

Další partneři: lovime.bio, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, FÉR Potravina, Globus ČR, v.o.s.

 

Seznam porotců najdete přehledně na https://pro-bio.cz/ceska-biopotravina/porota/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info