Souhrn událostí uplynulého dne – 6.9. 2021

Výzkumný ústav bramborářský zkouší i netradiční plodiny jakon, jam či melok

Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě se zabývá také pěstováním topinamburu a prověřuje možnosti uplatnění netradičních rostlin - jakonu, batátů, meloku nebo jamu čínského. Podle výzkumníků by tyto rostliny mohly v Česku pomoci zpestřit jídelníček o látky prospívající lidskému zdraví, které se v běžně pěstovaných plodinách v tuzemsku tolik nevyskytují.

Brněnští vědci dokáží chytit a zpracovat oxid uhličitý, který vzniká při kvašení vína

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli unikátní technologii umožňující jímání oxidu uhličitého, který se uvolňuje při procesu kvašení vína. Umí ho odebrat, stlačit a přeměnit na kapalný kvasný plyn, ten se dá poté využít například při sycení nápojů.

Teprve odpovědný přístup umocňuje požadavek na vyšší kofinancování zemědělských podpor

V současné době vzrůstá mezi zemědělci debata o významu co nejvyššího národního kofinancování, a to v návaznosti na dokončování Strategického plánu ČR na další sedmileté období Společné zemědělské politiky EU. Stávající úroveň této domácí finanční spoluúčasti je nyní uváděna na úrovni 40 % k celkové částce, kterou nám pošle Evropská unie.

Spolek na jihu Čech díky dronům zachránil při sečení luk na 170 srnčat

Spolek Stop sečení srnčat letos díky využití dronů zachránil v Jihočeském kraji na 170 mláďat srnce. Drony používá na monitoring luk termokamerou před sečením. Další tři desítky srnčat zachránili dobrovolníci díky obchůzkám.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info