Mlékárnám rostou náklady, svaz předpokládá růst cen mléčných výrobků

Mlékárnám v Česku stoupají náklady kvůli zdražování obalů, energií a pohonných hmot. Farmáři volají po růstu nákupních cen mléka, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi. Předpokládá, že v dohledné době dojde u mlékárenských výrobků k určitému navýšení spotřebitelských cen, kupříkladu u másla, i když se tomu zatím brání obchodníci.

"Tlak obchodních řetězců je velký, ale nicméně je potřeba počítat s tím, že v té dohledné době k nějakému navýšení cen spotřebitelských výrobků dojde," řekl Kopáček. Koronavirová epidemie loni podle něj ovlivnila prodej mléčných výrobků pozitivně. Mlékárny sice ztratily část odbytu kvůli zavírání jídelen a restaurací, ale víc prodaly v obchodech. Letos už podle něj mají méně důvodů k optimismu.

Tuzemská spotřeba mléka a mléčných výrobků se podle statistik svazu loni meziročně zvýšila z 249 kilogramů na osobu na 262,5 kilogramu a přiblížila se průměru v EU. "Mlékárenství pokračuje v pozitivním trendu započatém v minulém roce, ale je také pod velkým tlakem zvyšování nákladů," uvedl Kopáček k aktuální situaci.

"Pociťujeme obrovský tlak na zvyšování cen vstupů," potvrdil Miloš Kvasnička, jednatel Mlékárny Polná. Cena mléka podle něj zatím tolik neroste. Zdražuje hlavně obalový materiál, jako jsou kartony, fólie, etikety a mzdové náklady. V mlékárně vyrábějící sýry pracuje 54 lidí.

Nákupní cena mléka se během letošních prvních sedmi měsíců v ČR meziročně zvýšila o 3,2 procenta, teď je podle Kopáčka v průměru 8,85 koruny za litr. Kvůli teplému počasí a zdražení krmiv se v mléce snížil obsah tuku a bílkovin. Výroba másla proto klesla asi o devět procent. "Je potřeba počítat s tím, že dojde ke zvýšení ceny másla," řekl.

Předseda mlékárenského svazu také uvedl, že kvůli dnešní strategii "zelené" Evropy a dosažení uhlíkové neutrality se objevují záměry nahrazovat mléčné výrobky alternativními potravinami. "Jsem přesvědčen, že v tomto případě se nejedná o rozumné řešení," uvedl.

Podle agrárního analytika Petra Havla se hodně mluví o uhlíkové stopě, ale důležité je mluvit také o zdravotní stopě potravin. Část společnosti, která považuje mléčné výrobky za rizikové, podle něj čerpá informace hlavně ze sociálních sítí, které podle jeho názoru výrobci k osvětě zatím využívají málo. "Tady bych viděl velkou výzvu pro mlékárenství napříč obory a komoditami," řekl.

V Přibyslavi bude v sobotu Mlékárenský den. Jubilejního 30. ročníku se zúčastní 23 mlékáren, od velkých podniků po malé faremní výrobce zpracovávající vedle kravského i kozí a ovčí mléko.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info