Pivaři se radují. Právě se dosbíral horský chmel, unikátní surovina Keprníku!

S koncem léta nastala v Jeseníkách sezóna sklizně tzv. horského chmele, unikátního koření piva Keprník hanušovického pivovaru Holba. Tento naprosto jedinečný světlý ležák, který u nás nemá obdoby, potěší pivní fajnšmekry již čtvrtou sezónu.

O chmelu je známo, že roste především v nadmořských výškách do max. 450 m n.m. Nicméně v divoké, avšak nádherné náruči Jeseníků mají unikát: chmel se tam vyskytuje dokonce výše, než je 500 m n.m. Roste planě a naprosto nezávisle na lidské vůli. O to více v sobě ukrývá hořkost, syrovost a ryzost jesenické přírody, což přenáší i do každého doušku jedinečného ležáku Keprník.

„Chmel, který roste volně v horách, objevili naši dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti, Horské služby a členové Klubu českých turistů přímo v Jeseníkách. Interně jsme mu začali říkat „horský“ chmel. Naše pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a tzv. hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele,“ vysvětluje přednosti chmele z hor Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Horský chmel roste nejčastěji blízko vody, kde se nachází vhodná půda a dostatek slunečního svitu. Vyskytuje se ale jenom v některých lokalitách Jeseníků. Zaměstnanci pivovaru Holba ho již čtvrtým rokem češou ručně. Pečlivě dbají na to, aby naleziště nepoškodili a chmel se v nich udržel pro další generace.

„Abychom uspokojili co nejvíce příznivců našeho jedinečného ležáku Keprník, snažíme se s našimi partnery neustále objevovat nová zákoutí s horským chmelem. Na druhou stranu je asi dobře, že je jeho výskyt limitován přírodními podmínkami Jeseníků. O to více souzní s přírodou a také si ho budeme více vážit,“ dodává Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info