Souhrn událostí uplynulého dne – 22.9. 2021

ČSÚ: Počet plně zaměstnaných lidí v zemědělství klesl za 20 let o 45,3 procenta

Pracovníků v zemědělství ubylo za 20 let o 26,9 procenta na 176.815 lidí. Po přepočtení na plně zaměstnané jde o úbytek o 45,3 procenta na 95.372 osob, uvedli dnes na tiskové konferenci ohledně zemědělského sčítání, tedy tzv. Agrocenzu, zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ).

ČSÚ: Počty prasat klesly za 20 let o 56 procent a počty krav o devět procent

Počty chovaných prasat v Česku klesly za posledních 20 let do roku 2020 o 56 procent na 1,5 milionu kusů, drůbeže o 15 procent na 25,6 milionu kusů a počty skotu se snížily o devět procent na 1,4 milionu kusů.

Ceny moštových jablek klesly o třetinu, důvodem je velká úroda v Polsku

Ceny moštových jablek od velkopěstitelů jsou letos zhruba o třetinu nižší než loni. Důvodem je velká úroda jablek na zpracování v Polsku a také to, že dosavadní potřebu moštáren saturovala neprodaná jablka z loňské sklizně v Polsku. Drobný výkup padaných jablek po vesnicích dosud nezačal.

U šetrněji pěstovaných brambor z ČR mohou lidé poprvé najít známku kvality Q CZ

U brambor z letošní sklizně mohou zákazníci poprvé najít známku jakosti Q CZ. Ministerstvo zemědělství ji začne vydávat pěstitelům, kteří plní podmínky šetrnějšího pěstování brambor určených na jídlo a firmám, které tyto brambory podle nastavených pravidel zpracují.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info