Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14.11. 2021

Čmeláci jsou zásadní pro pěstování rajčat či brambor. Jejich jídelníček ohrožují klimatické změny

Čmeláci jsou zásadně důležití pro opylování spousty oblíbených potravin, jejich vlastní jídelníček ale dramaticky narušují klimatické změny. To může vést k úbytku opylovačů a problémům pro zemědělství. Upozorňuje na to studie Kalifornské univerzity v Riverside publikovaná v odborném časopise Microbial Ecology.

Ministerstvo zemědělství spustilo systém pro oznamování potravin (SOP)

Zřízením elektronického systému dochází k významnému usnadnění celého oznamovacího procesu pro provozovatele potravinářských podniků. Systém pro oznamování potravin (SOP) je elektronický systém pro splnění informační povinnosti dle zákona o potravinách pro doplňky stravy a obohacené potraviny přes portál Ministerstva zemědělství.

Zemědělcům ztěžuje práci nedostatek hnojiv, hrozí kvůli tomu i zdražení potravin

Práci zemědělců komplikuje prudké zdražování průmyslových hnojiv. Oproti loňsku stoupla jejich cena až trojnásobně, ve skladech mnohdy úplně chybí. To může v příštím roce způsobit menší úrodu a zdražování potravin. Průmyslová hnojiva rychle zdražují, jejich cena se zvyšuje až trojnásobně.

Certifikace kategorie konzumních brambor vypěstovaných v režimu kvality Q CZ dokončena

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zajišťuje certifikaci produktů z konzumních brambor v režimu kvality Q CZ. Zájem o certifikaci, která poskytuje spotřebiteli záruku vysoké kvality, projevilo do 30. dubna 2021 celkem 107 pěstitelů a zpracovatelů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info