ČHMÚ Brno: Průtoky byly druhý měsíc po sobě podprůměrné

Říjnové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 69 procent obvyklého stavu. Po průměrem byly druhý měsíc po sobě, v září byly na 81 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Eliška Baráková a Jáchym Brzezina.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 69 měrných stanicích a v říjnu odpovídaly 69 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

"U většiny sledovaných vodních toků byla jejich vodnost mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem - 65 stanic. Pod hranicí sucha byla Kyjovka v profilu Kyjov. Ve zbývajících třech profilech Mohelno na Jihlavě, Velké Pavlovice na Trkmance a VD Nové Mlýny na Dyji byla vodnost toků nad normálem," uvedli hydrometeorologové.

Stupně povodňové aktivity v říjnu překročily hladiny toků ve dvou stanicích. Na první stupeň se 20. října dostala Kyjovka v Koryčanech a 25. října Jevišovka ve stanici vodní dílo Jevišovice.

Hydrometeorologové od loňského léta zaznamenávali pravidelně nadprůměrné průtoky v řekách, například loni v září průtoky dosáhly 163 procent obvyklého stavu, v říjnu 485 procent a v listopadu 238 procent. Pod normál se dostaly letos v březnu a dubnu, v létě se pohybovaly kolem průměru. Červencové průtoky dosáhly 94 procent, srpnové 116 procent.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info