Souhrn událostí uplynulého dne – 7.12. 2021

Potraviny v ČR vyhazují hlavně domácnosti, vykazování pro EU je připravené

Většina potravinových odpadů v Česku připadá na domácnosti, zhruba pětina jich vzniká při zpracování. Česká republika je v plýtvání potravinami výrazně pod evropským průměrem, ročně zde do odpadu zamíří zhruba 56 kilogramů potravin na obyvatele.

Platnost certifikátu biopotraviny nebo bioproduktu se možná prodlouží

Platnost certifikátu biopotraviny nebo bioproduktu se možná prodlouží. Zároveň by se mohla zvýšit horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. Změny předpokládá vládní novela, která reaguje na nové evropské předpisy.

Tým popsal nový mechanismus, kterým rostliny řídí přenos důležitého hormonu

Vědci z Česka popsali dosud neznámý mechanismus, kterým rostliny řídí přenos svého životně důležitého hormonu auxin. Podstatou objevu je tzv. alternativní sestřih, při kterém podle informace zapsané v jednom genu vznikají dva různé proteiny s protichůdným vlivem na transport auxinu.

Lze u nás využít kaštanovník jedlý při výraznějších změnách klimatu?

Pokud by v budoucnosti došlo k výraznému oteplení klimatu, ústupu našich současných dřevin a rozšíření teplomilnější vegetace, kaštanovník jedlý můžeme považovat za ekvivalentní náhradu dubu. Jeho dřevo je použitelné k většině účelů jako dřevo dubu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info