Souhrn událostí uplynulého dne – 9.12. 2021

Úroda chmele je nejvyšší za posledních 25 let

Značné dešťové srážky a ideální teplotní podmínky během vegetačního období chmele dávaly předpoklad k tomu, že úroda “zeleného zlata” bude letos vyšší než v roce předcházejícím. Sumarizace dat provedená Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) tento předpoklad potvrdila.

Na český trh se dostal med ze Slovenska s obsahem antibiotik

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuoval med od slovenského dodavatele, v němž byla zjištěna přítomnost antibiotika tylosinu. SVS informaci obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

Český paradox: Vyvážíme levné vepře, vrací se nám drahá kýta

Kvalitní prasata a skot, o které se starají čeští chovatelé, často končí v zahraničí. Naopak do Česka se vepřové maso (včetně původně našeho) vrací v podobě dražší kýty anebo šunky. Dovážíme je zejména z Německa, Španělska či Polska.

Vědci vyvíjí novou vakcínu proti zánětu mléčné žlázy u krav

Novou vakcínu proti zánětu mléčné žlázy u krav vyvíjí vědci z Agronomické fakulty MENDELU, zároveň chtějí omezit používání antibiotik. Terapie pracuje na podobném principu, který lékaři využívají k léčbě rakoviny. Základem jsou takzvané dendritické buňky, které pomáhají imunitnímu systému v boji s původci zánětu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info