Souhrn událostí uplynulého dne 24.1. 2022

Osevní plocha pro jednu plodinu se v místech ohrožených erozí zmenší na třetinu

Na třetinu by se měla zmenšit plocha pro osetí jednou plodinou v oblastech silně ohrožených erozí. Od příštího roku bude zřejmě moci činit jen deset hektarů. Uvedl to na twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zpřísňují se tak podmínky, které musí zemědělci dodržovat, aby měli nárok na dotace.

Stát uvolnil pravidla pro konopí, pěstitelů ale nepřibývá. Zdržuje je vyhláška

Od nového roku platí novela zákona upravující pěstování konopí pro léčebné účely. Umožňuje vícero firmám pěstovat konopí a vyvážet jej. Dále navyšuje povolené množství THC u technického konopí a ruší monopol Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) na výkup.

Žďár nad Sázavou obnovuje polní cesty se stromy, kvůli přírodě i procházkám

Žďárská radnice se snaží vracet do krajiny v okolí města zaniklé polní cesty. V minulých dvou letech nechala obnovit dvě cesty měřící v součtu dva kilometry. Letos chce přidat další dvě cesty, které povedou od okraje Žďáru nad Sázavou ke vsím Vysoké a Stržanov.

Extrémní vedra ovlivňují růst stromů, potvrdil vědecký výzkum

Vědci z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze v rámci mezinárodního týmu objasnili účinky extrémních vln veder na růst stromů a zjistili, které dřeviny mohou být náchylnější ke klimatickým extrémům. Studie byla publikována v prestižním odborném časopise Nature Communications.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info