Souhrn událostí uplynulého dne – 3.2. 2022

Expert: Podpora zemědělství by se měla zaměřit na nové technologie

V současné době silně akcentovaná reforma zemědělské politiky Evropské unie by neměla primárně hledat cesty zvýhodnění malých nebo velkých zemědělských podniků. Vědci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve své zprávě pro Evropský parlament naopak doporučují namísto toho zaměření na podporu nákupu moderních zemědělských technologií využitelných firmami bez ohledu na jejich velikost.

Někteří zemědělci považují nový dotační systém za kompromis, jiní za extrém

Někteří středočeští zemědělci považují nový dotační systém za kompromis, jiní za extrém. Většinou se shodují, že nejvíce postihne velké holdingy. Podle Josefa Stehlíka z Asociace soukromého zemědělství změna ke zdražování potravin nepovede a zásadní změny ve vyplácení vyšší dotace na prvních 150 hektarů už zřejmě nenastanou.

Experti: Zemědělská půda je považována za dobrou protiinflační investici

Poptávka po zemědělské půdě podle expertů v uplynulém roce vzrostla. Větší zájem byl hlavně mezi nezemědělskými a drobnými investory, kteří půdu považují za dobrou ochranu svého kapitálu před inflací. V uplynulém roce také rostly ceny zemědělské půdy, a to nejrychleji za poslední roky.

Běžný prodej kultivovaného „masa“ je v nedohlednu

Výzva v podobě výroby cenově dostupného kultivovaného (uměle vyrobeného) masa je tak velká, že by se k jeho masivní výrobě neměl svět v příštích desetiletích upínat a spoléhat na něj jako alternativu, která postupně bude nahrazovat klasické maso.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info