ČHMÚ Brno: Průtoky byly pátý měsíc po sobě podprůměrné

Lednové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 65 procent obvyklého stavu. Pod průměrem byly pátý měsíc po sobě, v prosinci byly na 68 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Eliška Baráková a Jáchym Brzezina.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 70 měrných stanicích a v lednu odpovídaly 65 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

"U většiny sledovaných vodních toků byla jejich vodnost mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem (67 stanic). Pod hranicí sucha nebyla v lednu žádná stanice," uvedli hydrometeorologové. Doplnili, že celkem tři stanice byly nad normálem, a to Opatovice nad nádrží na toku Malá Haná, vodní nádrž Nové Mlýny na toku Dyje a stanice Velké Pavlovice na toku Trkmanka. Stupeň povodňové aktivity v lednu odborníci u sledovaných toků nezaznamenali.

Loňské průtoky se pod normál dostaly poprvé v březnu a dubnu, v létě byly kolem průměru. Například červencové průtoky dosáhly 94 procent, srpnové 116 procent. Poté už byly podprůměrné. V září byly na 81 procentech, v říjnu na 69 procentech, v listopadu na 55 procentech.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info