Souhrn událostí uplynulého dne – 28.2. 2022

Část zemědělců bude kvůli ceně méně hnojit. Může to snížit úrodu

Ceny průmyslových hnojiv kvůli drahému plynu meziročně stouply o 100 až 200 procent. Letos se tato situace odrazí i na českých polích, část zemědělců bude méně hnojit. Pokud se jim nepovedlo v minulých letech vytvořit vyšší obsahy živin v půdě zejména z organických hnojiv, hrozí jim pokles úrody, řekl portálu iDNES.cz mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Zdraží i pečivo, Ukrajina zásobuje Evropu obilím

Nejen energie a pohonné hmoty ještě více zdraží v důsledku ruského útoku. Jak Ukrajina, tak Rusko totiž patří mezi největší světové producenty pšenice. Rusko je třetí největší producent na světě, Ukrajina sedmý. „Ukrajina je sýpkou Evropy,“ připomněl ve čtvrtek analytik společnosti Portu Filip Louženský.

Kotlíkové dotace 2022 již brzy ve vašem kraji. S 95% dotací navíc i na zálohu a s asistencí

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti jsou připravené. Kraje spustí příjem žádostí na konci jara. MŽP a SFŽP ČR dnes pro ně spustily výzvu a také zveřejnily finální podmínky této poslední vlny. Výzva je vyhlášena na 5 mld. korun.

Krizový štáb Ministerstva zemědělství řeší pomoc Ukrajině a dopady ruské invaze

Zasedá krizový štáb ministerstva zemědělství, řeší pomoc Ukrajině a dopady ruské invaze na zemědělství, potravinářství a příbuzné obory. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Úřad dříve uvedl, že žádné z dováženého zboží z Ukrajiny nemá tak strategický význam a nedováží se v takových objemech, aby se v případě potřeby nedalo nahradit importem z jiných zemí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info