Pivovary CZ Group v dubnu zdraží půllitr sudového piva o korunu

O jednu korunu zdraží v dubnu půllitr čepovaného piva společnost Pivovary CZ Group, která sdružuje pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích. Zvýšení cen sudového piva zhruba o šest až sedm procent souvisí s výrazným nárůstem cen vstupních surovin, energií či obalových materiálů. Novinářům to dnes řekl obchodní ředitel společnosti Pivovary CZ Group Tomáš Konečný.

Pivovary Zubr, Holba a Litovel podle Konečného nechtějí slevit z kvality používaných surovin a výrobního postupu, proto se rozhodly promítnout část prudce rostoucích nákladů do ceny piva. "Od 19. dubna upravíme ceny čepovaného piva. U tankového a sudového piva dojde ke zvýšení ceny o jednu korunu na půllitr," uvedl Konečný, podle kterého růst nákladů je výrazně vyšší než chystaná úprava cen.

Pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích naposledy zvyšovaly ceny lahvového a sudového piva loni na podzim po zhruba dvouleté pauze. Výrobně-technický ředitel Pivovarů CZ Group Tomáš Pluháček novinářům řekl, že zatímco inflace se pohybuje kolem 11 procent, tak například náklady pivovaru na energie vzrostly o 60 až 80 procent, přičemž lze očekávat jejich další růst.

Průběžně zvyšují ceny piva i ostatní pivovary. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od dubna půllitr čepovaného piva o jednu korunu. Půjde o všechny značky, tedy Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích. Ceny lahvového a plechovkového piva se nezmění.

Společnost Pivovary CZ Group, která od loňského roku sdružuje pivovary Zubr, Litovel a Holba, loni zvýšila prodej piva o deset procent na 727.000 hektolitrů. Za rokem 2019, kdy situaci na trhu ještě neovlivnila pandemie koronaviru, loňský výstav zaostával o necelá tři procenta. O více než devět procent loni vzrostl výstav Pivovaru Holba, Pivovar Litovel vykázal pětiprocentní růst a Pivovar Zubr udržel produkci piva na úrovni roku 2020.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info