Pivovar Heineken zcela ukončí své podnikání v Rusku

Nizozemský pivovar Heineken se rozhodl ukončit své podnikání v Rusku. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení. Již dříve Heineken uvedl, že zastaví nové investice a vývoz do Ruska.

Na základě dříve oznámeného strategického přezkumu svých aktivit firma podle prohlášení dospěla k závěru, že vlastnictví podniku v Rusku není v současném prostřední udržitelné ani životaschopné. Proto se rozhodla z Ruska odejít.

Cílem Heinekenu je převod podniku na nového vlastníka, plně v souladu s mezinárodními a místními zákony. "Abychom zajistili bezpečnost a pohodu našich zaměstnanců a minimalizovali riziko znárodnění, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné, abychom v tomto přechodném období pokračovali v nedávno omezeném provozu," dodala firma. Zaručila se také, že do konce roku bude vyplácet mzdy všem 1800 svým zaměstnancům a udělá vše, aby jim zajistila zaměstnání i v budoucnosti.

Z převodu vlastnictví nebude mít firma žádný zisk a očekává odpisy a další nepeněžní mimořádné náklady kolem 400 milionů eur (9,8 miliardy Kč). Po dokončení transferu již nebude Heineken v Rusku přítomen.

Heineken patří mezi největší pivovary na světě. Vlastní více než 300 mezinárodních, regionálních, lokálních a speciálních značek piva a ciderů. Po celém světě má více než 82.000 zaměstnanců. V Rusku firma působí od února 2002, kdy zde koupila první pivovar v Petrohradu. Celkem vlastní v Rusku osm pivovarů a ruské značky piv jako Ochota, Žiguljovskoje, Stepan Razin, Bočkarjov, Tri Medveďa, Doctor Diesel, Sedoj Ural, Bereg Bajkala, Okskoje, Šichan a Amur-pivo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval mezinárodní společnosti, aby opustily ruský trh poté, co Rusko před měsícem zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu. Konkurenční Carlsberg, který vlastní největší ruský pivovar Baltika, stále prodává v Rusku pivo pod touto značkou, ale začátkem měsíce uvedl, že zahájil strategickou revizi svého podnikání v zemi a pozastavuje zde výrobu piva značky Carlsberg, uvedla agentura Reuters.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info