Zpřístupněné jeskyně ČR zahajují novou turistickou sezonu, s nabídkami pro školy

Po zimní pauze, kdy byly některé zavřené kvůli zimování netopýrů a jiné fungovaly v omezeném provozu, začínají tuzemské zpřístupněné jeskyně turistickou sezonu. Třináct z nich bude mít otevřeno od 1. dubna od úterý do neděle. Čtrnáctou – Na Turoldu u Mikulova – lze v dubnu navštívit po případné domluvě předem a pravidelně otevře od května. S konkrétní provozní dobou krasového podzemí se mohou zájemci seznámit v „kalendáři“ na webu www.caves.cz. Část prohlídek jednotlivých jeskyní bude Správa jeskyní ČR (SJ ČR) předem nabízet v předprodeji na internetu, na další časy v otevírací době se tradičně dají získat vstupenky přímo v pokladnách jeskyní.

I na letošní rok 2022 byl prodloužen Mezinárodní rok jeskyní a krasu 2021 - International Year of Caves and Karst (IYCK). SJ ČR se do něj zapojuje s mottem „Pečujeme o jeskyně, abyste je mohli poznávat, porozumět jim a společně s námi chránit“ a letos se zaměří na školní výpravy. Každá z jeskyní vytvořila pracovní list, kde si mohou školáci formou kvízu ověřit prohlídkou podzemí získané znalosti a informace. V Chýnovské jeskyni na Táborsku bude pracovní list pokřtěn spolu s otevřením nově dostavovaného Návštěvnického střediska.

Novinkou letošní sezony je například druhá zážitková trasa Za tajemstvím jeskyně Výpustek u Křtin, kde zájemci s baterkami a v helmách prozkoumají dosud nepřístupné prostory mezi armádním vestavěným krytem a přírodní stěnou jeskyně a v podřepu či po čtyřech nahlédnou i do Nízké chodby s tenkými krápníkovými brčky – makaróny. Osvědčený adrenalinový zážitkový okruh Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních pro starší 10 let zase doplnil nový kovový traverz po stěně jeskyně. Vznikl nad místy, která vyplavila předloňská podzimní povodeň.

U Sloupsko-šošůvských jeskyní byla také obnovena a aktualizována naučná stezka od východu z jeskyní na parkoviště. Možnost procházky po naučných stezkách na povrchu je i u dalších jeskyní.

Kromě běžných prohlídek budou tuzemské jeskyně hostit řadu doprovodných akcí. Například Koněpruské jeskyně u Berouna v úterý 12. dubna program Hádanky ve tmě aneb Čtení v jeskyni . Sloupsko-šošůvské jeskyně v sobotu 16. dubna po třech letech opět přesunou příchozí v čase do doby ledové, kdy se kolem proháněli medvědi a mamuti – při prohlídkách Velikonoce s neandrtálci. Lidské pásmo potoků a řek uvede v neděli 24. dubna ve Výpustku Brno Contemporary Orchestra. Chanson Trio Coucou zahraje v pondělí 25. dubna v Mladečských jeskyních u Litovle.

Zatímco v letech 2016-19 byla průměrná souhrnná roční návštěvnost 14 zpřístupněných jeskyní ČR kolem 770 tisíc lidí ročně, v „covidových“ letech 2020 a 2021 to bylo i kvůli několika měsícům úplného zavření a odlivu zahraničních turistů jen 528 a 475 tisíc návštěvníků. „Uzavření jeskyní předloni na jaře a na podzim a loni na jaře udělalo v rozpočtu příspěvkové organizace velké trhliny, protože ochranu a provoz podzemí je nutné zajišťovat i při jejich uzavření. Museli jsme bohužel odložit plánované investice do údržby a modernizace našich provozů. Jsme moc rádi, že letos můžeme otevřít v obvyklé datum. Na návštěvníky se naši průvodci už moc těší,“ zve ředitel SJ ČR Lubomír Přibyl.

Pro informace o aktuálním dění je dobré průběžně sledovat web www.caves.cz i sociální sítě facebook.com/jeskynecr a instagram.com/jeskynecr. Vlastní oficiální prezentace na facebooku označené logem má i všech 14 zpřístupněných jeskyní. O mezinárodním roku jeskyní je více na www.iyck2021.org.

 

Kontakt

Mgr. Pavel Gejdoš, PR SJ ČR

tel.: 724 678 153

e-mail: gejdos@caves.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info