Souhrn událostí uplynulého dne – 4.4. 2022

V unikátních úlech olomoucké firmy hubí roztoče sluneční teplo

Teplem ze slunečního záření likvidují nebezpečné roztoče termosolární včelí úly, které jako první na světě vyvinula a vyrábí olomoucká firma Apis Innovation. Úly pomocí zvýšení vnitřní teploty zabraňují množení a přežívání kleštíka včelího, který napadá plod i dospělé včely.

Zásoby potravin požírají škůdci. Nový přístroj má nyní ochránit i rezervu státu

Zemědělci dlouhodobě bojují s nenasytnými hlodavci, kteří sužují jejich pole. Ovšem ani když obilí sklidí a uskladní, ještě zdaleka nemají vyhráno. Vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) v Praze tvrdí, že škůdci ve skladištích znehodnotí až desetinu zásob.

Svaz pivovarů podal návrh na zapsaní české pivní kultury na seznam UNESCO

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) usiluje o zapsání české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Zatím podal návrh na zápis na krajské úrovni, následovat bude muset národní úroveň. Docílit zápisu až na celosvětové úrovni by mohlo trvat minimálně čtyři roky, české pivo by se na seznam tak mohlo dostat v roce 2026.

Agrární komora žádá pozastavení některých plánovaných kroků kvůli válce

Agrární komora žádá vládu, aby odložila účinnost některých opatření, která by měla pro tuzemské zemědělce začít platit už v příštím roce. Jde zejména o Národní strategický plán a rámcové nastavení reformy Společné zemědělské politiky pro roky 2023 až 2027.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info