Souhrn událostí uplynulého dne – 4.5. 2022

Rozloha chmelnic v ČR se proti loňsku snížila o jedno pct na 4927 hektarů

Aktuální rozloha chmelnic v Česku je 4927 hektarů, což je o jedno procento méně než loni v srpnu. Výměra českých chmelnic se dlouhodobě pohybuje okolo 5000 hektarů. Nově se letos osázelo chmelem 243 hektarů, loni to bylo téměř 300, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

Dosavadní chladnější jaro omezuje kůrovce, letos by měl mít obvyklé dvě generace

Dosavadní chladnější jaro brzdí rozvoj kůrovce. Lesníci očekávají, že se lýkožrout letos vyrojí v obvyklých dvou dceřiných generacích a na horách v jedné. "Chladnější jaro není pro kůrovce příznivé, ještě se nevyrojil," řekla dnes ČTK mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.

Dotační řepku nechtějí, o smrky přišly. Včely mají v ČR čím dál horší pastvu

Sucho, které sužuje českou krajinu, se nepříznivě podepisuje také na včelách, zejména na nedostatku jejich vhodné potravy. Projevuje se to potom i na menší produkci medu. Trpí zejména takzvaná medovicová snůška medu z lesů, která je přitom mezi lidmi nejoblíbenější.

Svazy chtějí změnu plánu zemědělských dotací, nevylučují další protesty

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR stále požadují změnu v rozdělování plánovaných zemědělských dotací. Novinářům to dnes řekli zástupci obou organizací. Změny v plánu vyplácení zemědělských dotací pro roky 2023 až 2027 podle nich mohou ohrozit příjmy všech zemědělců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info