FAO: Světové ceny potravin v dubnu mírně sestoupily z březnového maxima

Světové ceny potravin se v dubnu poté, co se v březnu vyšplhaly na dosavadní maximum, mírně snížily, i když jen o méně než procento. V dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Obchod s obilím dále zatěžuje ruská blokáda ukrajinských přístavů. Ceny zůstávají poblíž maxim také kvůli obavám o letošní sklizeň ve Spojených státech amerických, další nárůst ale mírní větší dodávky z Indie, vyšší než očekávaný vývoz z Ruska a mírný pokles celosvětové poptávky v důsledku vysokých cen.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v dubnu klesl na 158,5 bodu z revidovaných 159,7 bodu v březnu. Původně FAO březnovou hodnotu stanovila na 159,3 bodu.

"Malé snížení indexu je vítanou úlevou, zejména pro země s nízkými příjmy, ale ceny potravin zůstávají stále blízko svých nedávných maxim, což odráží přetrvávající napjatost trhu a představuje výzvu pro globální potravinovou bezpečnost pro ty nejzranitelnější,“ řekl hlavní ekonom FAO Máximo Torero Cullen. Přestože se meziměsíčně snížil, byl dubnový index o 29,8 procenta vyšší než o rok dříve.

Index cen obilovin v dubnu klesl o 0,7 procenta po březnovém 17procentním nárůstu. Zatímco ceny kukuřice klesly o tři procenta, ceny pšenice se o 0,2 procenta zvýšily. Index cen rostlinných olejů FAO v dubnu klesl o 5,7 procenta, ceny cukru vzrostly o 3,3 procenta, index cen masa se zvýšil o 2,2 procenta a index mléčných výrobků stoupl o 0,9 procenta.

V samostatném odhadu nabídky a poptávky po obilí FAO mírně snížila projekci světové produkce pšenice v roce 2022 na 782 milionů tun ze 784 milionů udávaných minulý měsíc. Ve výhledu zohlednila očekávané snížení sklizené plochy na Ukrajině o 20 procent a předpokládaný pokles produkce v Maroku kvůli suchu.

FAO v březnu varovala, že ceny potravin a krmiv mohou v důsledku konfliktu na Ukrajině vzrůst až o 20 procent, což zvyšuje riziko podvýživy. Rusové podle FAO utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info