Souhrn událostí uplynulého dne 9. 5. 2022

Ekologické farmy mají zabírat čtvrtinu půdy. Potraviny zdraží, varují velcí zemědělci

Žádné syntetické pesticidy, průmyslová hnojiva a více prostoru pro přírodu a hospodářská zvířata. Na ekologické zemědělství v Česku připadá asi 15 procent půdy. V budoucnu by to mělo být daleko více.

Češi pijí znečištěnou vodu. Na vině jsou léky, pesticidy, ale i minimaxy

Voda v Česku je plná chemikálií. Znečišťují ji zemědělské přípravky, léky nebo látky z obalů potravin. Rekordně se překračují hygienické limity u pesticidů a umělých hnojiv. Stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu neřeší příčiny znečištění, ale pouze platí miliardy za filtraci.

Z české krajiny mizí sady. Zemědělcům se prodej ovoce přestává vyplácet

Z krajiny mizí některé sady. Potíže ovocnářů znásobily drahé energie i hnojiva, a nevyplácí se jim tak o stromy starat. Přitom třeba za jablka dostávají od obchodníků méně peněz než loni. Je to i kvůli zásobám, které polští pěstitelé nemůžou prodat v Rusku, a snaží se je udat jinde.

Výrobci masa: V Česku chybí až pět tisíc řezníků, důvodem je pokles zájmu o obor

Podle odhadů některých zpracovatelů masa v Česku chybí v současné době až pět tisíc řezníků, důvodem je podle nich především klesající zájem mladých lidí o učňovský obor řezník-uzenář. Počty absolventů přitom nedokážou pokrýt poptávku po těchto zaměstnancích.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info