Čepované pivo opět hraje prim

Češi pivo milují a po letech omezení se opět vrací do hospod a restaurací. Jak ukazují data Českého svazu pivovarů a sladoven, za první tři měsíce letošního roku se zvedl v meziročním srovnání výstav piva v sudech více než 2,5krát. Dalšímu růstu nahrává i současné jarní období, které k návštěvě pivních zahrádek a barů přímo vybízí. 

Výstav piva určeného pro tuzemsko se během prvního čtvrtletí letošního roku zvýšil o 11,5 procenta oproti loňskému roku, kdy ještě platila omezení v souvislosti s šířením onemocnění Covid-19. Zásluhu na nárůstu mají především návštěvníci hospod a restaurací. Díky nim totiž došlo k posílení výstavu sudového piva o více než 250 procent. V případě piva, které pivovary dovezly v cisternách a je v hospodách čepováno z tanků, byl uvedený objem větší dokonce téměř 18krát!

„Letošní nárůst výstavu piva, které je určeno do hospod a restaurací, potvrzuje, že role hospody jako místa společenského potkávání je pro Čechy velmi důležitá a chyběla nám. Nyní se po celé zemi otevřely restaurační zahrádky, což je další příležitost, jak si dát s přáteli a rodinou kvalitní pivo a dobré jídlo,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Během prvního čtvrtletí tohoto roku je zvýšený zájem o čepované pivo provázán zároveň s nižším výstavem piva určeného pro obchody. Výstav piva v lahvích poklesl oproti stejnému období minulého roku o více než 18 procent. Výstav piva v plechovkách byl menší o 5,5 procenta. V případě piva určeného pro PET lahve se jednalo o více než čtvrtinový propad.

Výsadní postavení potvrdily ve sledovaném období ležáky. Jejich výstav byl tentokrát vyšší o 17 procent. U plných piv, tedy svrchně kvašených piv se stupňovitostí 11-12, bylo v prvním čtvrtletní stočeno meziročně o 38,5 procent více. V případě silných piv, což jsou ta se stupňovitostí 13 a více, narostl výstav až o neuvěřitelných 750 procent. Dařilo se rovněž nealkoholickým pivům, které posílily o více než 20 procent.

„Jsme zemí českého ležáku a tomu jsou pivaři tradičně věrní. Významně však opět roste popularita různých speciálních a netradičních piv. Tento trend se ukazoval už před pandemií a nyní jsme na něj navázali. Lidé rádi zkoušejí pivní novinky a pivovary jim v nabídce vychází maximálně vstříc. To platí i o nových variantách nealkoholických piv. Letošní pivovarská sezóna bude pro ochutnávání jako stvořená,“ uzavírá Ferencová.

Přesto jsme se většinou stále ještě nedostali na předpandemickou úroveň. Ve srovnání s rokem 2019 byl v prvním letošním čtvrtletí tuzemský výstav nižší o zhruba 6 procent. U lahvového to bylo o 8 a u sudového piva o 12 procent méně. Výstav ležáku byl ale v obou obdobích již srovnatelný.

Výstav piva v tuzemsku – 1. čtvrtletí 2022

UkazatelIndex1Q 2022/1Q 2021
Výstav piva pro tuzemsko111,56 %
Členění podle druhů obalů: 
             Láhve81,75 %
             Sudy357,74 %
             PET láhve73,62 %
             Plechovky94,53 %
             Cisterny1770,49 %
             Minisoudky76,16 %
Členění podle barvy piva: 
            Světlé pivo111,95 %
            Tmavé a polotmavé pivo93,91 %
            Řezané pivo65,18 %
Členění podle EPM (stupňovitosti): 
            Výčepní piva – stupňovitost 7-1097,46 %
            Ležáky – spodně kvašená piva se stupňovitostí 11-12116,99 %
            Plná piva – svrchně kvašená piva se stupňovitostí 11-12138,48 %
            Silná piva – stupňovitost 13 a více840,84 %
            Nealkoholická piva - do 0,5 % obj. alkoholu120,75 %

Pozn.: Stupňovitost piva neznamená množství alkoholu v pivu, ale množství extraktu tzv. původní mladiny (EPM) v % hmotnostních.

Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven 

 

Český svaz pivovarů a sladoven

Svaz sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Mezi členy jsou rovněž chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce a další subjekty. Svaz navazuje na tradici, která sahá až do druhé poloviny 19. století. Hlavním cílem je prosazování a obhajování práv a společných zájmů členů. Je rovněž členem evropského pivovarnického sdružení The Brewers of Europe.

Kontakty: Radek Polák, e-mail: radek.polak@cspas.cz, tel: 725 512 034

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info