Souhrn událostí uplynulého dne – 18.5. 2022

SVS zveřejnila Zprávu o činnosti v oblasti zdraví zvířat za rok 2021

České republice se v roce 2021 podařilo udržet všechny v minulosti získané nákazové statusy s výjimkou statusu země prosté aviární influenzy (ptačí chřipky). Mezi hlavní úkoly Státní veterinární správy (SVS) patří dlouhodobě především ochrana území ČR před zavlečením nákaz.

Ovocnáři mají obavy ze sucha, jarní mrazy poškodily jen částečně meruňky

Ovocnáři mají obavy z rostoucího sucha, které nyní umocňují vysoké teploty. Pokud nezaprší, může sucho úrodu ohrozit. Sadů s umělou závlahou je velmi málo. Naopak jarní mrazy, které mohou hrozit do půlky května, sady letos přestály bez větší újmy.

Průzkum: Včelaři po zimě evidují jedny z nejnižších úhynů včelstev

Tuzemští chovatelé včel přišli v uplynulé zimě o necelou desetinu včelstev, jde tak o jedny z nejnižších úhynů za několik posledních let. Velké škody jim tentokrát nenapáchala obávaná varroóza. Včelaři se ale loni kvůli chladnějšímu počasí potýkali s nižší produkcí medu.

Ministr: Polsko přepraví méně než polovinu ukrajinského obilí, než je třeba

Polsko dokáže přepravit pouze jeden až dva miliony tun ukrajinského obilí měsíčně, nikoliv čtyři až pět milionů, jak by bylo potřeba, pokud se má svět vyhnout riziku, že nebude dostatek potravin. Řekl to dnes polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info