Souhrn událostí uplynulých dní – 20. – 22.5. 2022

Nový český senzor ušetří miliony za hnojení. Stačí ho vsunout do půdy a ihned pozná, kde jí chybí živiny a kde naopak hnojit není třeba

Cena hnojiv nepřestává růst a s tím se prodražuje i hospodaření na českých polích. Stále radikálněji proto do farmaření promlouvají technologie, které pomáhají šetřit náklady na hnojení. Nově dostávají zemědělci do rukou jednoduchou a účinnou sondu.

Indonésie od pondělí zruší zákaz vývozu palmového oleje

Indonésie od pondělí zruší zákaz vývozu palmového oleje, který zavedla před třemi týdny. Důvodem je zlepšení zásobování domácího trhu olejem na vaření. Oznámil to dnes indonéský prezident Joko Widodo. Rozhodnutí potěšilo zemědělce, kteří volali po zrušení zákazu.

USA zvažují omezit sankce vůči Bělorusku kvůli vývozu obilí z Ukrajiny

Provoz přístavů na jihu Ukrajiny blokují ruské invazní jednotky a námořnictvo, země tak nemá jak ve velkém vyvážet zemědělské produkty. Spojené státy proto zvažují, že dočasně zruší některé sankce vůči Bělorusku, pokud by umožnilo přes své území vyvážet ukrajinské obilí.

Úprava testování zásilek osiv rostlin při dovozu ze třetích zemí

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) informuje o novém rozsahu a zaměření vzorkování a testování osiv rostlin původem ze třetích zemí na přítomnost škodlivých organismů. Cílem je zvýšit pravděpodobnost záchytu patogenů a škůdců, kteří by při absenci testování nemuseli být včas v dováženém osivu odhaleni.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info