Rusko plánuje v nadcházející sezoně zvýšit vývoz obilí na 50 milionů tun

Rusko plánuje v nadcházející sezoně vyvézt 50 milionů tun obilí, což je výrazně více než za období, které končí 30. června. Na fóru exportérů obilovin to dnes řekl ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. OSN varovala, že blokáda ukrajinských přístavů ruskou černomořskou flotilou může vyvolat celosvětovou potravinovou krizi.

"V letošní sezoně (2021-2022) jsme už vyvezli 35 milionů tun obilí, z toho 28,5 milionu tun pšenice. Do konce pěstitelského roku (30. června) chceme vyvézt 37 milionů tun obilí," řekl Patrušev, kterého citovala agentura AFP.

"V nadcházející sezoně (od 1. července 2022) odhadujeme náš vývozní potenciál na 50 milionů tun," dodal ruský ministr. Rusko očekává, že sklizeň v letošním roce dosáhne 130 milionů tun, zatímco v loňském roce to bylo 121,4 milionu tun.

Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny před ruskou invazí představovaly téměř 30 procent světového obchodu. Ukrajina je zároveň čtvrtý největší exportér kukuřice a pátý největší vývozce pšenice na světě, nemožnost tyto produkty vyvážet proto přispívá k narůstající globální potravinové krizi.

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že je připraven pomoci překonat potravinovou krizi, pokud budou zrušeny sankce, které na Moskvu za její agresi vůči sousední zemi uvalily západní země. Kyjev Moskvu v souvislosti s požadavkem na zrušení sankcí obvinil z vydírání.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info