Komentář AOPK ČR k dnešní zprávě Společnosti přátel Jeseníků a Hnutí DUHA Jeseníky

Mohli bychom být potěšeni, že tentokrát naše rozhodnutí Společnost přátel Jeseníků ocenila. Avšak zjevně k tomu postačilo pouze uvedení opticky většího čísla, kdy k plochám, kde se nebude proti kůrovci zasahovat, byly připočítány plochy s porosty kleče, alpinské trávníky, mlaziny apod, kde žádné zásahy proti kůrovci nepřipadají ani nepřipadaly v úvahu, protože tam žádný kůrovec není. Trávou se neživí. Připomíná to pověstné míchání hrušek s jablky. Rozhodnutí, která AOPK ČR vydala, zohledňují formální požadavky MŽP, věcný přístup zůstává stále stejný. Ani v případě takzvané zóny A se nejedná o klidová či bezzásahová území – například se tu vyřezává v Jeseníkách nepůvodní kosodřevina, ochrana přírody zde podporuje pastvu krav a ovcí s cílem udržet pestré společenství rostlin.  Proto konstatování, že se jedná o klidové či bezzásahové území, jen dokazuje velké nepochopení problematiky managementu jesenického vysokohoří. Mimochodem, v odůvodnění rozhodnutí je to jasně vysvětleno [1,2].

Rozsah porostů, ve kterých by se kůrovec mohl vyskytovat a ve kterých se proti kůrovci nebude zasahovat, se v zásadě nemění. Jejich vymezení vychází z odborných hodnocení a v žádném případě není předmětem licitací s účastníky řízení.

Jádrová část Jeseníků byla již v minulosti v některých koncepčních dokumentech vytipována jako území s vhodným potenciálem pro vyhlášení národního parku. Zatímco v národním parku je prioritou ochrana přírodních procesů, v chráněné krajinné oblasti se šetrně hospodaří s cílem  zajistit dlouhodobou existenci předmětů ochrany a udržet dochovaný krajinný ráz. S ohledem na současnou skladbu lesních porostů i vzhledem k potřebě údržby alpinského bezlesí zatím není diskuse o národním parku na pořadu dne.

 

Poznámky:

[1] Citace z rozhodnutí AOPK ČR

„Agentura pro upřesnění uvádí, že rozdělení lesních porostů na území rezervace do jednotlivých pásem s rozdílným režimem zásahů proti kůrovci není možné interpretovat jako „vyhlášení bezzásahovosti v porostech zařazených do pásma A“.“

„Vytvoření klidových oblastí, což není předmětem tohoto správního řízení, samo o sobě ještě nezajišťuje vše, co odvolatel uvádí. Předmětem rozhodnutí je zasahování nebo nezasahování proti kůrovcům na území NPR, resp. potřebnost nebo nepotřebnost aktivních asanačních zásahů proti kůrovcům, a to diferencovaně dle jednotlivých vymezených pásem, což s klidovostí oblasti souvisí, ale ne tak zásadně jak předjímá odvolatel.“

„Vymezení pásem dle tohoto rozhodnutí a pro účely tohoto rozhodnutí není možné vnímat jako vyhlášení klidového, nebo trvale bezzásahového území.“

[2] Agentura nové výjimky vydala na základě zrušení původních rozhodnutí MŽP a vrácení věci k novému projednání, a to na základě odvolání, které podali autoři tiskové zprávy. V průběhu nového projednání nebyl učiněn žádný úkon ze strany těchto odvolatelů. Z odůvodnění nových rozhodnutí, jejichž součástí je i vypořádání veškerých relevantních námitek odvolatelů, je zcela zřejmé, že Agentura konkrétním návrhům odvolatelů v nových rozhodnutích zpravidla nevyhověla, jelikož tyto požadavky nebyly slučitelné s požadavky MŽP, kterými byla Správa CHKO při novém projednání vázána – konkrétně s požadavkem rozdělit lesní porosty na území rezervace do jednotlivých pásem s rozdílným režimem zásahů proti kůrovcům na základě jednoznačných, přezkoumatelných kritérií.

 

Kontakt:

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tel: 724 102 406, e-mail: karolina.sulova@nature.cz

 

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz. 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info