Souhrn událostí uplynulých dní – 22.07.2022–24.07.2022

Zemědělské muzeum představí historii šlechtitelství a plemenářství

V Národním zemědělském muzeu mohou od pátku návštěvníci vidět novou výstavu nazvanou Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství. Vznikla při příležitosti 200. výročí narození Johanna Gregora Mendela, který je považován za zakladatele nauky o dědičnosti.

V Šumperku vytřídili za první rok do speciálních nádob 90 tun gastroodpadu

Obyvatelé Šumperku za první rok pilotního projektu v třídění gastroodpadu umístili do speciálních nádob 90 tun odpadu, který pak skončil v rapotínské bioplynové stanici. Šumperk se stal prvním městem v Česku, které začalo celoplošně tuto komoditu třídit.

Města bojují s plýtváním vody, zeleň zalévají dešťovkou

Města se v době sucha snaží zlepšit hospodaření s vodou. Zalévání zeleně tou pitnou proto nahrazují zachytáváním vody dešťové. Zavlažovací systémy na této bázi zavádí třeba Vysoké Mýto. Množství dešťovky, které se do podzemní nádrže vejde, vystačí zhruba na patnáct dní.

Botanici zkoumají tajemství Jeseníků, možná najdou i druhy považované za vyhynulé

Na místa, kde člověk možná nikdy nebyl, se teď vydávají Mendelovi následníci – botanici – ve Velké kotlině v Jeseníkách. Zkoumají, jaké rostliny se vyskytují v nejcennější lokalitě nejvyšších moravských hor. Předpokládají, že by mohli narazit i na druhy, které jsou považovány za vyhynulé.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info