Souhrn událostí uplynulého dne 4.8. 2022

Který z projektů je lépe připravený na vedro, sucho, lijáky nebo energetickou soběstačnost?

Klimatická změna s sebou přináší mnoho změn i nepříznivých dopadů. Není divu, že opatření, jak se vypořádat s přehříváním měst, přívalovými srážkami či suchem v krajině v Česku znatelně přibývá. Celostátní soutěž Adapterra Awards každoročně prezentuje a oceňuje nejlepší z nich.

Zemědělství šetrné k přírodě nesnižuje produktivitu, zjistila studie

Zemědělské metody šetrné k přírodě zvyšují biologickou rozmanitost, aniž by snižovaly průměrné výnosy. Vyčlenění zemědělské půdy pro přírodu nemá negativní vliv ani na potravinářskou bezpečnost. Vyplývá to ze závěrů desetiletého projektu britského Centra pro ekologii a hydrologii (UKCEH), o kterých informoval list The Guardian.

Něco tady nehraje. Cena pšenice je zpět na úrovni před válkou, pečivo však nezlevňuje

Cena pšenice na globálním trhu v posledních měsících značně klesá. Od poloviny května zlevnila zhruba o 60 procent a propadla se zpátky na úroveň z doby před válkou na Ukrajině. Pokles ceny se ale nepropsal do cen pečiva či mouky v Česku.

Farma ze Samšína zve na samosběr borůvek. Zájem je značný, dozrávají i ostružiny

Nejenom jahody, ale i borůvky si mohou zájemci nasbírat vlastníma rukama a nemusejí kvůli tomu do hlubokého lesa. Samosběr borůvek se koná v Samšíně na Pelhřimovsku na tamní rodinné farmě, kde kanadské borůvky pěstují ve velkém na plantáži. Farmář nabízí i samosběr ostružin.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info