Souhrn událostí uplynulého dne 11.8. 2022

Pro cibuli nebo brambory z pole jezdí lidé i stovky kilometrů

Cibule, brambory, rajčata nebo melouny. Cena od pěti do deseti korun za kilo. V Olomouckém kraji jsou díky samosběrům zeleniny k mání různé plodiny za výrazně nižší ceny než v obchodech. A zájem lidí je obrovský. Za kvalitní zeleninou se sjíždějí zájemci z celého Česka.

Psi budou mít registr, údaje o majiteli zapíše veterinář po čipování nebo očkování

Psi budou do budoucna registrováni v centrální evidenci, kterou bude provozovat Komora veterinárních lékařů. Veterináři do evidence zanesou identifikační údaje chovatele a jeho zvířat při jejich očipování nebo očkování. Schválil to Senát v novele veterinárního zákona, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

Evropská rarita. Na Trutnovsku řádí zdivočelé stádo hovězího dobytka

Část zdivočelého skotu, jenž se posledních pět let bezprizorně potuluje v okolí Hajnice na Trutnovsku, měly skolit kulky. Lovcům během uplynulých týdnů padlo údajně za oběť několik kusů hovězího dobytka. Zbytek odhadem skoro třicetihlavého stáda se rozptýlil po rozlehlé lesnaté krajině.

Nebezpečná sůl: Vědci přišli s řešením, jak ji vynechat a uchránit si zdraví

Klasická česká pohádka praví, že sůl je nad zlato. Nové výzkumy však naznačily, že pro lidské zdraví je mnohem lepší, když se konzumace slaných potravin omezí. Sůl totiž ovlivňuje krevní tlak a může zvýšit riziko cévních onemocnění i mrtvice. Vědci proto doporučují používat náhražky s draslíkem.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info