Souhrn událostí uplynulého dne – 15.08.2022

Hermann Kuffner vybudoval jeden z největších cukrovarů v monarchii

Podnikatel Hermann Kuffner, který se narodil 16. srpna 1822, patřil k průkopníkům cukrovarnického průmyslu v českých zemích. Byl také významným veřejným činitelem, mimo jiné byl 26 let starostou Břeclavi.

Vědci z VUT vyvíjejí stroj, který dokáže nahradit chemické ošetření osiva

Způsob, jak ošetřit osivo proti nemocem, plísním a škůdcům bez použití chemických přípravků, vyvíjejí vědci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Do čtyř let chtějí vyvinout nejen metodu, jak osivo ošetřit fyzikálně namísto chemicky, ale také prototyp stroje.

Zemědělcům chybí peníze na krmivo, ministerstvo připravilo dotační program

Čeští farmáři bojují s rostoucími cenami krmiv. Podle dat ministerstva zemědělství podražila potrava zvířat oproti loňsku o dvacet procent. Zemědělci si navíc stěžují i na problémy, které jim způsobuje energetická inflace, řadě farmářů vzrostly zálohy na elektřinu až sedminásobně. Resort zemědělství chystá dotační programy.

Po kůrovci další škůdce. Mladé jehličnany hubí klikoroh borový

Jihočeští vědci vynalezli past na kalamitního škůdce klikoroha borového. Nyní ji testují například v lesích na Kleti. Tento brouk je schopný při přemnožení zlikvidovat i celou novou výsadbu jehličnatých stromků. Je tedy pro les stejně nebezpečný jako kůrovec.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info