Francouzský potravinářský průmysl mění kvůli rostoucí ceně vajec receptury

Více než dvojnásobné zvýšení cen vajec ve Francii přimělo některé potravinářské společnosti snížit výrobu nebo změnit receptury. S odvoláním na francouzské producenty vajec o tom informovala agentura Reuters. Za růstem ceny vajec stojí zvyšování nákladů na krmivo a energie a nedostatek zásob po historicky nejhorší krizi ptačí chřipky, která letos postihla Evropskou unii i Spojené státy.

V každém regionu byly utraceny desítky milionů kusů drůbeže. Světová produkce vajec, která loni dosáhla 1,5 bilionu kusů, by měla letos poprvé klesnout, uvedla francouzská průmyslová skupina CNPO.

"Nacházíme se v bezprecedentní situaci. V předchozích krizích jsme spoléhali na dovoz, zejména ze Spojených států, ale letos je situace špatná všude," uvedl místopředseda CNPO Loic Coulombel.

Některé společnosti (...) už začaly měnit receptury nebo zastavily výrobní linky. Na výrobu koláčů nebo vaječných těstovin je potřeba hodně vajec," dodal.

Změna receptury může spočívat ve změně druhu vajec, snížení jejich objemu nebo výjimečně v jejich výměně za alternativy, jako jsou hrachové nebo mléčné bílkoviny.

Ceny vajec ve francouzských supermarketech vzrostly od začátku roku přibližně o 15 až 20 procent v důsledku zákona, který ceny potravin v supermarketech stanovuje podle nákladů výrobců na krmivo.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info