Ceny jatečných zvířat a mléka ve 3. kvartálu dál rostly, produkce masa klesla

Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat ve 3. čtvrtletí meziročně stouply o více než čtvrtinu. Ceny výrobců mléka se zvedly o 30 procent. Produkce masa na jatkách ve stejném období klesla o 4,6 procenta na 110.278 tun, pokles se týkal hovězího, vepřového i kuřecího. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ze tří hlavních sledovaných druhů masa nejvíce od začátku července do konce září stouply ceny jatečných kuřat I. třídy jakosti. Výrobci je prodávali v průměru za 29,30 Kč za kilo v živém, což je meziročně o 28,1 procenta více.

Ceny jatečných prasat vzrostly o 27,3 procenta. Zemědělci za ně dostávali průměrně 35,15 Kč za kg živé nebo 45,69 Kč za kg jatečné hmotnosti.

Ceny jatečného skotu byly ve 3. čtvrtletí meziročně o 26,6 procenta vyšší. Chovatelé prodávali jatečné býky za průměrnou cenu 57,32 Kč za kg v živém nebo 104,33 Kč za kg v jatečné hmotnosti. Ceny kuřat a prasat rostly i ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím, ceny skotu zůstaly obdobné jako v předcházejícím čtvrtletí.

Zdražilo také mléko. Ceny výrobců mléka se meziročně zvedly o 30 procent na 11,55 Kč za litr mléka jakostní třídy Q. Od českých producentů bylo nakoupeno 774,6 milionu litrů mléka, meziročně asi o 1,3 procenta více.

"Zvyšování cen v celé vertikále, od cen zemědělských výrobců až po ceny spotřebitelské, se ve 3. čtvrtletí projevilo i v meziroční změně odhadované spotřeby masa. U hovězího klesla přibližně o 13 procent, u drůbežího o čtyři procenta, ale spotřeba vepřového klesla pouze o jedno procento," doplnila Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Výroba masa pokračovala v poklesu. Nejvíce, o 6,2 procenta, klesla meziročně produkce hovězího masa, kterého se ve 3. kvartálu vyprodukovalo 16.152 tun. Na poklesu se podle ČSÚ podílel zvýšený vývoz a snížený dovoz vykrmených býků a nižší průměrná hmotnost jatečných zvířat.

Výroba vepřového masa se snížila o 4,5 procenta na 50.519 tun. "Výroba vepřového masa klesla po čtyřech letech opět na úroveň svého dosavadního minima," uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Podle ní nepomohlo ani výrazné zvýšení cen zemědělských výrobců za jatečná prasata. Současně podle Vodičkové rostl dovoz vepřového masa ze zahraničí, především z Německa.

Drůbežího masa se vyprodukovalo 43.578 tun, což je o čtyři procenta méně než před rokem.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info