Souhrn událostí uplynulých dní – 11. – 13.11. 2022

Chroust maďalový se začíná rojit, když raší břízy

Od poloviny 80. let 20. století v některých oblastech našich lesů poměrně významně škodí ponravy chrousta maďalového. Velikost ohroženého území je zhruba 10 tisíc hektarů a roční ztráty na výsadbách obnovovaných porostů dosahují 50–300 ha.

Zetor vyvinul traktor pro Indii, v Evropě by na pole kvůli emisím nemohl

Brněnský Zetor ve spolupráci s indickými partnery po necelých třech letech od podpisu memoranda představil dva nově vyvinuté modely traktoru navržené přímo pro potřeby tamních zemědělců. Vyrábět je bude partnerská firma v Indii. Zetor bude mít díky společnému vývoji podíl z budoucích kontraktů.

APA: Převzetí divize firmy Borealis pro výrobu hnojiv Agrofertem má zpoždění

Plánované převzetí divize rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv českou skupinou Agrofert za 810 milionů eur (téměř 20 miliard Kč) nabralo zpoždění. Doposud se dokončení transakce očekávalo již tento měsíc, nyní se však počítá až s prvním čtvrtletím příštího roku. Informovala o tom dnes agentura APA.

EU se dohodla na zpřísnění cíle pro pohlcování uhlíku skrze lesy a půdu

Evropská unie v příštích letech navýší schopnost pohlcovat uhlíkové emise hospodařením s lesy a půdou, dohodli v noci na dnešek vyjednavači unijních institucí. Stanovili cíl, aby lesy, mokřady a další krajinné útvary v EU do roku 2030 absorbovaly o 15 procent více uhlíku oproti současným plánům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info