Souhrn událostí uplynulého dne – 15.11. 2022

Pekárny v Pardubickém kraji se chystají příští rok zdražit své výrobky

Pekárny v Pardubickém kraji se chystají příští rok zdražit své výrobky. Nutí je k tomu rostoucí ceny energií, naopak náklady na suroviny, zvláště mouku, se již stabilizovaly. Zdražovat musely už letos, například Pekárna Dymák v Heřmanově Městci na Chrudimsku o deset procent, stejné navýšení plánuje i pro příští rok, řekl ČTK Filip Dymák.

Včelaři jsou spokojení, medu je letos dostatek. Jeho cena ale přesto poroste

Včelaři v Česku mají za sebou mimořádně dobrou sezonu, medu vytočili víc než v minulých letech. Podle nich je to díky ideálnímu počasí a tím pádem i většímu množství vyprodukovaného nektaru. I přesto však ceny medu porostou, a to kvůli zdražení cukru a energií.

Sasko kvůli moru prasat rozšířilo uzavřenou oblast a buduje nové ploty

Německu se nadále nedaří zastavit šíření nákazy africkým morem prasat (AMP). Sasko, které je touto virovou infekcí výrazně postiženo, rozšířilo uzavřené oblasti i podél hranic s Českem. Velké naděje Sasko vkládá do vybudování další linie plotů, které mají pomoci nakažená zvířata zastavit.

Jedle bělokorá může být klíčovou dřevinou budoucích lesů

Globální změna klimatu reprezentovaná hlavně stoupající teplotou vzduchu a zvyšujícím se suchem má negativní dopad na lesní ekosystémy. Mění se jejich produktivita, uhlíková rovnováha, stoupá míra poškození stromů hmyzem, chorobami a kalamitami.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info