Souhrn událostí uplynulého dne 28.11.2022

Na Mendelově univerzitě hledají metody, jak udržet vodu v půdě a pomoci osivu

Jednou z možností obrany proti dopadům sucha jsou technologie, které zlepšují schopnost půdy absorbovat vodu a pomáhají osivu vyklíčit. Půda v oblastech zasažených suchem totiž ztrácí živiny a vlastnosti potřebné pro vzejití zasetých či zasazených rostlin.

Zemědělci, potravináři a prodejci možná zvýší tlak na snížení DPH u potravin

Zemědělci, potravináři a prodejci se shodují, že jsou případně připraveni zvýšit tlak na ministerstvo zemědělství potažmo vládu, aby se snížila sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané základní potraviny.

Genomické techniky šlechtění pomohou s produkcí potravin i adaptací na klimatické změny, tvrdí vědci

Jak uživit rostoucí světovou populaci v časech klimatických změn? Vědecká komunita tvrdí, že součástí řešení by mohlo být rozšíření tzv. genomických technik. Na odblokování přísné evropské regulace tlačí odborníci i politici, frakce evropských Zelených se však staví proti.

Začala sezona jmelí. Arboristé kvůli jeho sběru šplhají vysoko do korun stromů

Pily a horolezecká výbava - arboristi státních lesů teď stoupají vysoko do korun stromů. Nastala nejlepší doba na sběr jmelí. Tento rostlinný parazit a zároveň jeden ze symbolů Vánoc má do domu přinést štěstí. Trhat ho v lesích bez povolení ale zákon pod pokutou zakazuje.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info