Na Tachovsku začne likvidace nosnic v části chovu s ptačí chřipkou

V Brodu nad Tichou na Tachovsku dnes dopoledne začnou veterináři a hasiči likvidovat část velkochovu slepic, kde se v pátek potvrdila ptačí chřipka. Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v zemi. Utraceno bude přibližně 110.000 nosnic ze 742.000, které firma Česká drůbež s.r.o. v Brodu chová ve třech halách rozdělených na poloviny. Veterináři zjistili ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N1 potenciálně přenosné na člověka v oddělené sekci jedné z hal. Likvidovat se budou i miliony vajec ze všech tří hal.

V zasažené části chovu do nedělního odpoledne uhynulo přibližně 4000 slepic. Další odebrané vzorky z ostatních částí chovu nebyly na ptačí chřipku pozitivní.

Asanovat je podle aktuálních informací třeba kolem 180 tun slepic, denní asanační kapacita je asi 80 tun. Likvidace potrvá dva až tři dny. Usmrcená zvířata se budou převážet do kafilerie, vajíčka také do spaloven. Zatím je k likvidaci určeno přes čtyři miliony vajec, jak ale nosnice dál snášejí, denně statisíce vajec přibývají.

S likvidací nosnic by se mělo začít dopoledne, až přijede cisterna s oxidem uhličitým, který se bude používat k utrácení drůbeže. Hasiči už na místě připravili techniku na dekontaminaci osob, stany týlového zabezpečení, vytvořili prostor pro štáb velitele zásahu, odpočinkový prostor pro zasahující, prostor pro převlékání z kontaminovaných osobních ochranných pomůcek. Záchranný útvar ze Zbirohu přivezl speciální kontejner a rám pro dekontaminaci techniky.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info