Souhrn událostí uplynulých dní 13.1. – 15.1.2023

Počet otrávených zvířat v přírodě loni klesl. Padly i první tresty

Otrávených zvířat v přírodě v minulém roce ubylo. Vyplývá to ze statistiky ornitologů. Podle nich může za úbytkem stát lepší monitoring a také první případy, ve kterých soud traviče potrestal. První rozsudek padl už v roce 2021, druhý pak loni v říjnu. První muž dostal podmínku tři a půl roku, druhý tři léta.

Do opatření před suchem šlo v minulých letech 16 miliard ročně, mají pokračovat

Vláda Petra Fialy (ODS) chce pokračovat v investicích do opatření k ochraně před následky sucha, do příštího roku proto aktualizuje koncepci z let 2017 až 2022. Po jednání kabinetu, který probral plnění pětiletého plánu, to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva životního prostředí.

Další ohnisko ptačí chřipky na Jičínsku. Chovatel z Úlibic přišel o 29 slepic

Na Jičínsku se ve čtvrtek 12. ledna potvrdilo další ohnisko ptačí chřipky. Nákazu odhalil malochovatel z Úlibic, kterému postupně uhynulo 16 z 29 slepic. Nákazu potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Závad zjištěných u prodejců vánočních kaprů loni meziročně ubylo

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru loňského roku zkontrolovali takřka 760 prodejců vánočních kaprů v celé České republice. Závadu zjistili ve 2,2 % případů, což bylo ve srovnání s rokem 2021 meziročně méně. Mezi nejčastější nedostatky patřily prohřešky proti hygieně při prodeji.

.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info