Tvůrci Intersucha zhodnotí letošní zimu a ukážou výhled

Zástupci projektu Intersucho budou dnes na setkání s uživateli ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku hodnotit vývoj počasí v loňském roce a prezentovat předpoklady vývoje počasí v letošním roce. Mezi uživateli projektu jsou především zemědělci, ale například i lesníci. Projekt již několik let pomáhá zemědělcům při plánování sezonních prací a stojí za ním vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR a Mendelovy univerzity ve spolupráci se Státním pozemkovým úřadem.

Veškeré výstupy projektu lze nalézt na webu www.intersucho.cz. Služby, které zemědělcům od roku 2012 poskytuje, se stále rozšiřují. K základním patří monitoring aktuálního sucha, předpověď sucha na následujících devět dnů, predikce sucha na základě statistických modelů, a to jak pro Česko, tak pro Slovensko. Možné je sledovat i míru sucha ve střední Evropě.

Ve Větrném Jeníkově si účastníci vyslechnou vystoupení, k jejichž tématům bude patřit agrometeorologické zhodnocení roku 2022 a současné zimy, změna klimatu v Česku, dopady sucha v Evropě a ve světě v loňském roce a výhled do letošního roku. Jedním z příspěvků bude i zhodnocení příčin požáru v Českém Švýcarsku, který loni v létě spálil část národního parku a patři k největším za posledních mnoho let.

Součástí projektu Intersucho jsou i weby AgroRisk a FireRisk, které varují před požárními a pěstitelskými riziky. Od loňska navázali tvůrci Intersucha spolupráci s českou platformou pro celosvětovou předpověď počasí Windy.com, kde je možné sledovat stav a predikci sucha v celosvětovém měřítku.

Autor ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info