ČOI: Kontrola ceny cukru nenasvědčuje porušení zákona v kompetenci inspekce

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Nekula o podání podnětu ČOI informoval na konci února kvůli možnému klamání spotřebitele. Uvedl, že ministerstvo zaznamenalo podnět, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 32,90 Kč a cena bez slevy byla 39,90 Kč. Podle Nekuly se nejednalo o slevu, protože cena v akci byla běžná cena. Vnímá to jako klamání spotřebitele. Podnět dalo ministerstvo kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech na podzim loňského roku také antimonopolnímu úřadu.

Inspekce nejdříve vyhodnocovala, zda je k prošetření podnětu příslušná a týká se zákona o ochraně spotřebitele. Fröhlich nyní ČTK sdělil, že podnět směřoval na cenu cukru za 39,90 Kč bez slevové karty a inspektor ČOI byl v postavení spotřebitele řádně s touto cenou seznámen a cena 39,90 Kč byla také řádně naúčtována. "Kontrola ještě nebyla ukončena, ale zatím průběh kontroly, co se právě ceny cukru týká, nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Spotřebitel byl řádně seznámen s cenou výrobku a za tuto cenu byl výrobek i správně účtován," uvedl.

Doplnil, že případné klamavé praktiky na úseku potravin má v kompetenci SZPI a ČOI zde nemá dozorové pravomoci. "Proto jsme v této věci oslovili také SZPI a s podnětem pana ministra ji seznámili," dodal.

ČOI na svém webu k působnosti úřadu uvádí, že potravinami, pokrmy nebo tabákovými výrobky se zabývá pouze z hlediska poctivosti jejich prodeje jako je například správné účtování ceny, případně omezení jejich prodeje například osobám mladším 18 let. Uvádí, že SZPI vykonává dozor nad kvalitou potravinářských výrobků. Ministerstvo zemědělství uvádí, že SZPI kontroluje především bezpečnost, jakost a správné označování potravin, surovin pro jejich výrobu, zemědělských výrobků a tabákových výrobků

Nekula minulý týden oznámil, že ministerstvo zemědělství povede meziresortní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. Součástí budou zástupci ministerstev financí a průmyslu a obchodu, zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Skupina se má poprvé sejít 21. března, kdy bude mít k dispozici nejnovější data Českého statistického úřadu (ČSÚ) za únor. "Jde o to, abychom v rámci zákonných pravomocí naplno a tvrdě uplatnili všechny možnosti, co máme, pokud zjistíme, že se děje něco nekalého v celém dodavatelském řetězci," řekl Nekula.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info