Eurokomisař pro zemědělství je ochoten podpořit omezení obchodování s Ukrajinou

Eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski je ochoten podpořit omezení obchodování s Ukrajinou. Podle agentury Reuters by tak učinil, pokud s takovým návrhem přijde Polsko. Evropská komise (EK) je teď pod značným tlakem kvůli hněvu unijních farmářů, kterým vadí dopady levného ukrajinského dovozu na ceny obilí.

"Pokud polská vláda zažádá o omezení obchodování s Ukrajinou, samozřejmě tento návrh podpořím," řekl novinářům v Bruselu Wojciechowski, kterého do komise vyslala právě Varšava. Země dotčené dovozem ukrajinského obilí musejí podle komisaře zaujmout jednotné stanovisko, za které se on pak postaví.

Eurokomisař pro zemědělství to řekl po oznámení komise, že schválila soubor pomoci za 56 milionů eur (1,3 miliardy Kč) pro zemědělce v zemích sousedících s Ukrajinou. Polsko v rámci této pomoci obdrží 30 milionů eur. "Už připravujeme další balíček pomoci, a ten bude obsahovat vyšší částku," dodal Wojciechowski.

O přání Polska, aby Evropská unie použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh, hovořil už ve středu polský premiér Mateusz Morawiecki. Na tiskové konferenci uvedl, že s předsedy vlád několika unijních zemí sousedících s Ukrajinou se dohodl na tom, že odešlou v této věci dopis předsedkyni EK. Budou požadovat, aby komise ihned zasáhla a použila všech dostupných nástrojů, procedur a předpisů, aby omezila dovoz ukrajinského obilí na trhy zemí v ukrajinském sousedství.

Polsko se podle premiéra brání tomu, aby ukrajinské obilí skončilo na polském trhu. Nemá ale žádné námitky proti vývozu ukrajinského obilí přes Polsko dál do Afriky či do zemí Blízkého východu.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, zažila po vpádu ruských vojsk před více než rokem blokádu svých černomořských přístavů, kdy musela najít alternativní vývozní cesty přes Polsko a Rumunsko. Velké množství ukrajinského obilí, které je levnější než to vypěstované v EU, ale skončilo ve středoevropských státech, uvedla agentura Reuters. Podle ní to ovlivnilo ceny a poškodilo místní farmáře.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info