Zemědělci tratí kvůli hrabošům přes miliardu korun

Praha, 12. dubna 2023 - Přemnožený hraboš polní již způsobil českým zemědělcům škody za miliardu korun. Nejvíce jsou poškozeny porosty pšenice ozimé, řepky olejky a víceletých pícnin – vojtěšky a jetele. Vyplývá to z průzkumu Zemědělského svazu ČR mezi zemědělci, kteří nahlásili více než 76 tisíc hektarů nevratně poškozených porostů. Nejvíce postiženými oblastmi jsou střední a jižní Morava, konkrétně okresy Kroměříž a Uherské Hradiště. Několikanásobně překročený práh škodlivosti je ale i v Kraji Vysočina, Středočeském kraji a Ústeckém kraji.

Zemědělský svaz ČR apeluje na Ministerstvo zemědělství, aby co nejrychleji umožnilo cílenou aplikaci na povrch, a to na pozemky schválené Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

„Situace je obdobná jako při minulé kalamitě v letech 2019–2021. Tehdy škody způsobené hrabošem dosáhly 2 miliard korun. Ministerstvo zemědělství i letos sice schválilo aplikaci rodenticidů povoleným způsobem do nor, ale tento postup je u kalamity takového rozsahu naprosto nedostatečný. Zemědělci navíc nemají dostatek certifikovaných pracovníků, kteří by efektivně tuto aplikaci byli schopni vykonávat a na trhu práce volní pracovníci v takovém rozsahu nejsou,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR a dodává:Je jisté, že postižených zemědělců budou tisíce a celková škoda tak bude bezpochyby ještě vyšší. V případě, že zemědělcům nebude umožněno využít dostatečně efektivní nástroj pro hubení hrabošů, budou žádat o kompenzaci újmy od Ministerstva životního prostředí, resp. Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. To bude znamenat další zátěž pro státní rozpočet, a administrativní zátěž jak pro zemědělce, tak pro státní orgány. V konečném důsledku to ale výpadek krmiva postiženým zemědělcům nevyřeší.“

Zemědělský svaz ČR apeluje na Ministerstvo zemědělství, aby co nejrychleji umožnilo cílenou aplikaci na povrch, a to na pozemky schválené Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. „Cílená aplikace na povrch se osvědčila už při kalamitním přemnožení hraboše před třemi lety. Díky tomu se podařilo snížit stavy hraboše na relativně přijatelnou úroveň prakticky bez nežádoucích úhynů necílových organismů,“vysvětluje Pýcha.

Kontakt pro média:

Ing. Vladimír Pícha, mluvčí ZSČR, tel.: 603 532 136, e-mail: picha@zscr.cz

Lidija Erlebachová, Senior Account Manager, Native PR, tel.: 776 543 452, e-mail: lidija.erlebachova@nativepr.cz

*  *  *  *  * 

Zemědělský svaz České republiky (ZS ČR) je největší zaměstnavatelskou organizací v zemědělství. Členové ZS ČR hospodaří téměř na 1/3 užívané zemědělské půdy a zaměstnávají přes 42 % všech pracovníků v zemědělství. Svaz je člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů a zastupuje zemědělce v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Svaz také zastupuje zemědělce a zemědělská družstva v evropské organizaci COPA/COGECA. Prostřednictvím svého členství v Družstevní Asociaci ČR se také podílí na činnosti Mezinárodního družstevního svazu v evropském regionu – Družstva Evropa. Více informací naleznete na www.zscr.cz, fb.me/zscrCZ/, www.zemedelstvizije.cz, fb.me/zemedelstvizije/,

https://www.najdizemedelce.cz/, https://www.ctpz.cz/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info