Souhrn událostí uplynulého dne 7.6.2023

Už rostou. Houbaři nosí z lesů první hřiby, experti varují před aplikacemi

Teplé a současně deštivé počasí přeje milovníkům hub, v Olomouckém kraji najdou kováře, koloděje či klouzky. Odborníci ale varují začátečníky, aby nedůvěřovali slepě stále rozšířenějším aplikacím pro chytré telefony k rozpoznávání hub.

Více než polovina českých domácností si pěstuje ovoce a zeleninu

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu, pro pětinu je vlastní pěstování zdroj srovnatelný s nákupem těchto potravin. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní datový archiv. ČTK o tom informovali zástupci SYRI v tiskové zprávě.

V ČR se z fairtradových produktů prodá nejvíc kakaa, loni o 7 procent víc

V ČR se loni z fairtradových produktů prodalo nejvíce kakaa. Meziročně prodeje vzrostly o sedm procent na 4536 tun. Kávy se prodalo 1399 tun, což je o šest procent více než v roce 2021.

Chytré technologie na polích a přechod na volné chovy slepic. Zemědělci získají na investice a rozvoj 8,3 miliardy korun

Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlásilo 1. kolo příjmu žádostí o projektové dotace na rozvoj venkova podle Strategického plánu nové Společné zemědělské politiky na období 2023-2027. Podpory půjdou například na moderní technologie, větší pohodu zvířat nebo dotace pro mladé zemědělce.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info