Průzum: Ve slevě bylo loni prodáno 61 % rychloobrátkového zboží

Ve slevových akcích bylo loni v tuzemských obchodech prodáno 61 procent potravin a drogistického zboží. Na evropském žebříčku prodeje prostřednictvím cenových promocí tak Česku s výrazným náskokem připadla první pozice. V druhém Portugalsku měly slevové akce 46procentní podíl na hodnotě prodaného zboží a na Slovensku činil 43 procent. "Nakupování v promoci je disciplína, ve které jsme mistři světa," řekl dnes na kongresu tradičního obchodu Samoška v Olomouci analytik Jakub Špika ze společnosti NIQ.

Podíl slevových akcí na prodeji v tuzemských obchodech každoročně roste. V roce 2004 činil pouze 25 procent, v roce 2012 bylo 45 procent a v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl z loňských 61 procent na 62 procent. "To znamená, že z každé pomyslné stokoruny průměrného nákupu jde 62 korun na výrobky, které jsou v akci. To je naprosto výjimečné číslo," uvedl Špika.

Velká závislost Čechů na slevových akcích podle Špiky souvisí s relativně nízkým podílem privátních značek, které obchodní řetězce prodávají za nižší cenu než značkové výrobky. V zemích s vyšším podílem privátních značek je totiž podle Špiky výrazně nižší obliba cenových promocí. Velký náskok Česka v popularitě slevových akcí souvisí také s tím, že jsou do nich v tuzemských obchodech často zařazovány i privátní značky, což dál roztáčí promoční spirálu a prohlubuje závislost zákazníků na slevových akcích.

Promoční prodeje podle dat společnosti NIQ rostou ve všech potravinových kategoriích. Ve slevových akcích Češi nakupují hlavně máslo a margaríny, u kterých podíl cenových promocí na hodnotě prodaného zboží činí 78 procent. Následují destiláty (76 procent), pivo (76 procent), káva (75 procent) a nealkoholické nápoje (70 procent). Nejnižší podíl slevových akcií vykazuje například zmrzlina (61 procent) či pomazánky (59 procent).

V době vysoké inflace čeští zákazníci podle dat společnosti NIQ stále častěji vkládají do košíků zboží vlastních značek obchodů coby dostupnější alternativu značkových produktů. Zatímco v roce 2021 na dotaz, zda nakupují více privátních značek, odpovědělo kladně 37 dotázaných, loni jich bylo 49 procent. Tito zákazníci mají s privátními značkami pozitivní zkušenosti a oceňují, že jsou levnější než obdobné značkové výrobky. "Podíl privátních značek roste v drtivé většině kategorií. Více než polovina zákazníků privátní značku aktivně vyhledává," upozornila Veronika Čapková ze společnosti NIQ.

Například u potravin mají privátní značky na pultech tuzemských obchodů zhruba čtvrtinový podíl. Přesto podíl vlastních značek v českých maloobchodech stále velmi zaostává za zeměmi západní Evropy. Například v Německu podíl privátních značek dosahuje zhruba 40 procent, ale pouze zhruba jedno z pěti eur, které Němci v maloobchodě utratí, je za zboží zařazené do akčních slev.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info